Egy portugál templom is a nemzetközi szakrális építészeti díj döntősei között

Kitekintő – 2020. július 20., hétfő | 14:50

Szakrális építészeti alkotásokat részesít elismerésben a Frate Sole (Naptestvér) olasz alapítvány. Idén a tíz döntőbe jutott jelölt között van a portugáliai Freamunde új temploma, amely az Isteni Megváltó nevet viseli. A 2019-ben felszentelt templomot Vítor Leal Barros építész tervezte.

A döntőbe jutott portugál templom fehér színű és egyszerű, négyszögletes struktúrájú, az épület homlokzatán egy hatalmas kereszt látható. Manuel Luis de Brito plébános örömének adott hangot a jelölés kapcsán az Ecclesia hírügynökségnek adott interjújában. Elmondta, hogy a templom nemcsak építészeti, hanem liturgikus szempontból is magas színvonalú.

„Az egész világról 114 projektet jelöltek a nemzetközi díjra 33 országból. Ezek közül az első tízbe bekerülni már hatalmas elismerést jelent” – fogalmazott a plébános. A templom Paços de Ferreira településen található a portói egyházmegyében. 2019. december elsején szentelték fel az alkotást, amelyet Vítor Leal Barros építész tervezett.

Sajátos többek között az épület világítási rendszere, amely az átlátszóság játékára alapul. Az istentiszteleti hely falai üvegből vannak: „Ez a transzcendenciára emlékeztet, és a világ felé nyitott egyház jelképe, amely kilép önmagából, ahogy Ferenc pápa kéri” – jellemezte a templomot a plébános. A szentségtartó és az oltár fehér márványból készült, ami a folytonosság gondolatát tükrözi, és nincs távolság a szentély és a közösség között, amely a szeretetközösségben élő Egyház képét idézi fel. A hatszáz személy befogadására alkalmas új templom 2,5 millió euróba került, és magánszemélyek adományából vásárolt területen épült. A sekrestye és a ravatalozó mellett multifunkcionális előadóteremmel is rendelkezik.

2020-ban hetedik alkalommal ítélik oda a Fondazione Frate Sole nemzetközi díját, melyet négyévente osztanak ki. Július végén hirdetik ki az idei győztest. Portugália 2000-ben már elnyerte az elismerést a fornosi Szűz Mária-templommal, amelyet a portugál építész, Álvaro Siza Vieira tervezett.

A döntősök listája ITT található.

A freamundei templomról további fotók ITT láthatók.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria