Egy szent gyermekgyógyászra is rábízhatjuk orvosainkat és ápolóinkat

Kultúra – 2020. április 28., kedd | 20:01

Ma ünnepli az olasz egyház Szent Gianna Beretta Molla emléknapját. A mélyen hívő gyermekgyógyász doktornő, négygyerekes édesanya 1962-ben hunyt el.

Gianna Beretta Molla 1949-ben végzett az orvosi egyetemen, majd gyermekgyógyászatra szakosodott. Hivatásában meglátta a lehetőséget, hogy a betegek testét és lelkét is lehet gyógyítani:

„Mindenki az embert szolgálja. Mi, orvosok közvetlenül az emberen dolgozunk … Az ember nagy misztériuma Jézus: »aki meglátogat egy beteget, nekem segít« (vö. Mt 25,36 – a szerk.) … Ahogy a pap megérinti Jézust, úgy érintjük meg mi Jézus testét a betegeinkben … Olyan lehetőségeink vannak arra, hogy jót tegyünk, ami a papoknak nincsen. A küldetésünk nem ér véget akkor, amikor a gyógyszerek már nem segítenek. Istenhez kell vinnünk a lelket; a kérésünknek van hatalma … Szükség van a katolikus orvosokra!”

Gianna Beretta Molla ferences harmadrendi szülők tizedik gyermekeként született 1922-ben Észak-Olaszországban; testvérei közül hárman lettek szerzetesek és papok. Negyedik terhessége alatt derült ki, hogy daganat van a méhében; Gianna a legkockázatosabb lehetőséget választotta, amelynek köszönhetően azonban életben maradhatott a gyermeke: a daganatot eltávolították, és kihordhatta a kislányát. 1962. április 21-én megszületett a gyermek, édesanyja azonban belázasodott, állapota egyre romlott, és nyolc nap múlva, április 28-án otthonában elhunyt. A kislány, Gianna Emanulea később édesanyja hivatását választotta, orvos lett.

Gianna Beretta Mollát II. János Pál pápa 1994-ben boldoggá, majd 2004-ben szentté avatta.

Most, az egész világot sújtó Covid-19 járvány idején, amikor az egészségügyben dolgozók hatalmas áldozatokat hoznak mindannyiunkért, kérhetjük Szent Gianna Beretta Molla közbenjárását értük.

Az Aleteia nemzetközi katolikus portálon közzétett imádság szavaival is fordulhatunk a szent életű orvosnőhöz:

Szent Gianna, aki tudtad, hogy Krisztus maga van jelen minden egyes betegedben, és aki az orvosi hivatást választottad, hogy Őt szolgáld, rád bízzuk azokat, akik ma az egészségügyben szolgálnak.

Kérünk téged, vedd azokat is oltalmadba, akik nem ismerik Krisztust, és kérd, hogy a Szentlélek töltse be szívüket szeretettel, mert Isten a szeretet.

Kérünk téged, vigasztald meg a keresztény orvosokat és ápolókat. Segítsd őket, hogy tekintetüket az Isteni Megváltóra tudják emelni, és soha ne feledjék el, hogy Ő ott van mellettük és jelen van általuk.

Te, aki jól tudtad, milyen nehéz összeegyeztetni a munkát a családi élettel, oltalmazd az orvosaink, a nővérek, ápolók és a többi egészségügyi dolgozó családját. Segíts nekik, hogy ők is tudják, hogy nagylelkűségükkel ők is Istent szolgálják.

Járj közben, kérünk, a testben vagy lélekben beteg egészségügyi dolgozókért, akik most nagy árat fizetnek fizikailag és lelkileg egyaránt azért, hogy másokról gondoskodni tudjanak.

Könyörögj Istenhez, hogy fogadja szerető ölelése irgalmába azoknak az egészségügyben szolgálóknak a lelkét, akik életüket vesztették.

Szent Gianna Beretta Molla, könyörögj érettük és értünk!

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria