Egy új ország van születőben – A kolumbiai püspöki konferencia elnöke Ferenc pápa látogatásáról

Kitekintő – 2017. július 22., szombat | 14:30

Folynak az előkészületek Kolumbiában Ferenc pápa látogatása előtt, amelyre szeptember 6. és 11. között kerül sor. A tavaly megkötött békeegyezményt követően a latin-amerikai ország véget vetett az ötven évig tartó polgárháborúnak, és próbálja megvalósítani a nehéz újjáépítést.

A sok erőszak után a békéig vezető út még hosszú. Oscar Urbina Ortega érsek, a kolumbiai püspöki konferencia elnöke az ország függetlenné válásának 207. évfordulója alkalmából a püspöki kar honlapján videoüzenetet tett közzé. Ebben arra buzdította a kolumbiai embereket, tegyék meg az első lépést az Istennel, az embertársakkal és a teremtett világgal való kiengesztelődés felé.

A pápa látogatása fontos pillanat lesz a békefolyamat számára. Kolumbia a „szülés” fázisában van, egy új ország születésen dolgozik – fogalmazott a kolumbiai főpásztor a Vatkáni Rádiónak adott interjúban. – Ezt a születőben levő teremtményt találja majd itt Ferenc pápa, és ezt kell buzdítania, hogy képes legyen jól fejlődni, az evangélium fénye és tanúságtétele által. Az evangelizációra, a kiengesztelődésre és a visszalépés elkerülésére buzdító szavakat várják a pápától Kolumbiában.

A Szentatya ellátogat Kolumbia középső részére is. Ez kivételesen alkalmas helyszín arra, hogy elmélyítse a Laudato si’ kezdetű enciklika tanítását, és felhívja a figyelmet a teremtett világgal szemben elkövetett hibák korrekciójának szükségességére. Ebben a régióban ugyanis nem megfelelően járnak el a környezet megóvása terén. Pedig ez a terület sem a miénk: közös otthonunk, és ahogy a pápa mondja, védelmeznünk, fejlesztenünk kell és meg kell őriznünk – mutatott rá Oscar Urbina Ortega.

A polgárháború utáni új helyzetben az Egyház is felelős a békefolyamatért, hiszen rendelkezik az evangélium szavaival és a pápai tanítással a kiengesztelődésről és a békéről, valamint a béke megvalósításához szükséges eszközökkel is. A bűnbocsátás szentsége a legjelentősebb ezek közül. Az Istennel kiengesztelődött ember képes csak kiengesztelődni a másik emberrel és a teremtett világgal – hangsúlyozta a kolumbiai püspöki konferencia elnöke.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Conferencia Episcopal de Colombia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria