Konferenciát tartottak a ruszin nemzetiségről a nyíregyházi görögkatolikus főiskolán

Hazai – 2018. február 12., hétfő | 12:23

Konferenciát rendezett február 3-án „Együtt az úton – magyarok és ruszinok” címmel a Charta XXI Megbékélési Mozgalom és az Országos Ruszin Önkormányzat a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A rendezvény fővédnöke Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita volt. A konferencián részt vett Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök és Szocska Ábel nyíregyházi apostoli kormányzó is.

Köszöntőbeszédében Kocsis Fülöp hangsúlyozta, hogy a nemzeti identitás megtartása nagyon fontos a globalizálódó világban. „A megmaradás záloga a történelem Urába vetett hitünkben van, abban, hogy a ránk bízott értékeket és hagyományokat felelősséggel továbbvigyük. A mi görögkatolikusságunk a maga kisebbségével most nem a támadások össztüzében él, mint sok évszázadon keresztül; s ez elmondható a magyarországi ruszin közösségről is, de ez nem tétlenségre, hanem annál inkább cselekvésre késztet” – fogalmazott a főpásztor.

Kamarenko Viktor, az Országos Ruszin Önkormányzat elnöke köszöntőjében bemutatta a húsz éve fennálló szervezetet, felépítését és tevékenységeit. A két megyei és negyvennégy települési önkormányzattal rendelkező nemzeti közösséghez a 2011-es népszámlálás alapján 3882 ruszin tartozik, akiknek 46 százaléka görögkatolikus vallású. Debrecenben görögkatolikus ruszin közösségi ház épül, melynek átadása idén várható.

Üdvözölte a résztvevőket Giricz Vera ruszin nemzetiségi szószóló is, aki munkájáról beszélve rámutatott, parlamenti megbízatása által segítséget nyújt a törvényalkotókkal és a végrehajtó hatalommal folytatott párbeszéd során a kis létszámú közösségnek.

A rendezvényen előadást tartott Véghseő Tamás, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola rektora, Vári Fábián László költő és néprajzkutató, Fedinec Csilla, a MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetének tudományos főmunkatársa, Csernicskó István és Komári Erzsébet nyelvészek, Ivancsó Ádám történész, Kész Margit és Telenkó Bazil Mihály néprajzkutatók, valamint Surján László európai parlamenti képviselő, a Charta XXI Megbékélési Mozgalom  elnöke. A konferencián elhangzott előadásokból 2018 folyamán kiadvány készül.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Polyákné Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria