„Amire nézek, az vagyok” – Egyeken időzött a missziós kereszt

Hazai – 2018. június 23., szombat | 13:53

A Hajdú-Bihar megyei Egyek kétszáz éves Szent József-temploma adott szállást június 18. és 20. között a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjének.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Megérkezése és felállítása után 18-án, hétfőn délután 15 órakor, az isteni irgalmasság órájában az irgalmasság rózsafüzérét imádkozták tiszteletére a Fausztina lelki közösség tagjai. Az esti szentmisét követően a hívek vesperást imádkoztak, hódoltak a kereszt előtt és megismerkedtek azoknak a szenteknek életével, akiknek ereklyéi a kereszten találhatók. Este 11 óráig csendes adorációt tartottak hazánkért, népünkért, a településért, az egyházközségért, papjainkért.

Június 19-én, kedden az óvodások látogatták meg a keresztet. Kis zarándokcsapat fogalmazta meg felajánlásait a templom csendjében, majd kivitték azokat a település keresztjeinek tövébe. Biciklire kapva közel harminc helyi zarándok indult el a rendhagyó, mintegy húsz kilométeres keresztútra Papp László plébános vezetésével.

Az irgalmasság órájában ezen a napon is énekes imádság hangzott fel a kereszt tövében, majd Szent Márton legendáját jelenítették meg az óvodások. Műsoruk előtt Fehér Szabolcs óvodás bátor kiállással köszöntötte az időközben megérkezett Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspököt. Az este a helyi katolikus intézmény alapfokú művészeti iskolájában tanító pedagógusok tanévet is záró, ünnepi koncertjével folytatódott.

A Palánki Ferenc megyéspüspök celebrálta, ünnepivé lett szentmisén Papp László plébános mellett Bökő Péter, Fehérgyarmat plébánosa is koncelebrált, aki a tiszabábolnai hittanos táborból érkezett népes csapat gyermekkel. Jelen volt a falu szülötte, Radics Dávid ferences atya és Tiszafüred plébánosa, Baranyák Béla is.

Palánki Ferenc homíliájában rámutatott, hogy a tökéletes szeretetre az ember önmagában képtelen. Azt csak a szeretettel magával, Jézus Krisztussal járva, s rátekintve szeretetünkben folyamatosan növekedve, fejlődve érthetjük meg.

Nekünk, katolikusoknak meg kell tanulnunk, mi a szeretet, attól, aki végtelen, feltétel nélküli, mindent odaadó szeretettel szeretett minket. Tökéletesnek lenni filozófiai értelemben annyit jelent, hogy a teremtett dolog alkalmas arra, amire teremtve van. Az ember szeretetre lett teremtve. Ez a mi feladatunk, küldetésünk: beteljesíteni azt, amire teremtettünk. E küldetésünk közben nem lehetünk középszerűek... „Legyetek tökéletesek, mint mennyei atyátok!” Ha krisztusi szeretettel tudunk szeretni, megdöbbentjük a világot. Mert a szeretet nem más, mint döntés az életadás, az életodaadás mellett. A legtökéletesebb szeretetre a kereszten láttunk példát, arra nézzünk, arra növekedjünk – biztatott a főpásztor.

„Árnyék mögött fény ragyog, nagyobb mögött még nagyobb. Amire nézek, az vagyok” – idézte homíliájának zárásaként Gyökössy Endre bölcsességét Palánki Ferenc.

Az ünneplés csendes elmélkedéssel folytatódott, majd kompletóriummal zárult a kereszt előtti tiszteletadás.

Szerdán, június 20-án reggel rózsafüzér imádság, szentmise és a nevelőtestület ünnepélyes búcsúztatása után indult tovább a kereszt, hogy más egyházmegyékben is hirdesse a készület idejét.

Szöveg: Farkas Éva, egyeki plébánia

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Bódi Viktor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria