Egyetemi Veni Sancte Szombathelyen

Hazai – 2015. október 5., hétfő | 12:46

Veres András megyéspüspök mutatta be a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium, valamint a Szombathelyi Egyetemi Katolikus Lelkészség tanévkezdő szentmiséjét szeptember 30-án este a szombathelyi Jézus Szíve-zárdatemplomban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepi alkalmon részt vettek a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ vezetői, az egyetemi karok képviselői, a II. János Pál Szakkollégium oktatói, a szakkollégisták és más egyetemi hallgatók is.

A főpásztor homíliájában kiemelte: nem könnyű igazi Krisztus-követővé válnunk, de folyton törekednünk kell rá. A Krisztus-követés egyik meghatározó feltétele, hogy a mindennapjainkban is keresnünk kell a Krisztussal való életközösséget. Ennek a krisztusi életközösségnek a megvalósítása legyen az egyik fő feladatunk. A magunk erejéből ez nem teljesíthető – szükségünk van Jézusra, az isteni kegyelemre. A főpásztor végezetül Sík Sándor Ments meg, Uram! című versét ajánlotta, melynek segítségével képet kaphatunk a Krisztus-követés nehézségeiről.

A szentmisét követően a szakkollégiumban terített asztal várta a vendégeket és a szakkollégistákat. Németh Norbert lelkipásztor, a szakkollégium igazgatója köszöntőjében az intézmény hármas szerepére hívta fel a figyelmet. A szakkollégium egyrészt a fejlődés színpada. A II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium egyik elsődleges célja a tehetséges fiatalok képzése, tudásuk bővítése, tehetségük gondozása, és mindezt a keresztény értékek közvetítésével teszi. A szakkollégium emellett a közösség bölcsője is. A megalakulás óta gyakorlatilag telt házzal működik, idén jelentős túljelentkezés is volt a szakkollégiumi helyekre – hangsúlyozta Németh Norbert.

A szakkollégium egyúttal Isten otthona. A szombathelyi intézményben lehetőség van mindennap részt venni különböző lelki programokon, félévente lelkigyakorlatot tartanak, a diákok emellett bekapcsolódhatnak  az egyetemisták számára meghirdetett katekézisbe, hittanba, ifjúsági találkozókba.

„Számunkra evidencia, hogy nem kell a szakkollégiumban választani a közösség, a szakmai tudás és a megélt hit között. Intézményünkben a hármat egységbe tudjuk ötvözni úgy, hogy II. János Pál pápa személyiségét, hitét, akaraterejét és hűséges szeretetét állítjuk követendő példaként a szakkollégisták elé. Hiszen neki sikerült, nekünk pedig sikerülhet Isten segítségével!” – fogalmazott a szakkollégium vezetője.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria