Egyházi közreműködéssel segítik egészségügyi diplomához a hátrányos helyzetű fiatalokat Miskolcon

Hazai – 2017. április 26., szerda | 17:01

Kiegészítő együttműködési megállapodást kötött a miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium és a Miskolci Egyetem (ME) Egészségügyi Kara április 26-án. Az együttműködés célja a hátrányos helyzetű fiatalok egészségügyi diplomához segítése.

Az egyetem részéről Torma András rektor és Kiss-Tóth Emőke, az egészségügyi kar dékánja, a Miskolci Egyházmegye részéről Orosz Atanáz megyéspüspök, a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium részéről pedig Makkai László igazgató írta alá a megállapodást.

Az egyetemmel immár öt éve fennálló együttműködés kiegészítésének célja a beiskolázási tevékenység kölcsönös segítése, valamint a hátrányos helyzetű hallgatók felsőoktatási tanulmányainak támogatása. A szakkollégium ösztöndíjakkal, kollégiumi elhelyezéssel, illetve felzárkóztató programokkal, az egészségügyi kar pedig mentori tevékenységgel vállalja a diákok támogatását. Emellett az együttműködő felek kölcsönösen biztosítják egymás számára az esélyegyenlőséggel kapcsolatos programokon, rendezvényeken való részvételt annak érdekében, hogy a roma származású és hátrányos helyzetű hallgatók érdekei megfelelő hangsúlyt kapjanak az egészségtudományi képzési területen.

Az ME Egészségügyi Karán képzett hallgatók lelki és szakmai felkészítésében is szerepet vállalhat a kollégium, annak érdekében, hogy az egészségügyi területen elhelyezkedő minél elkötelezettebb szakemberek kerüljenek ki az intézményből. Különösen fontos a diplomás egészségügyi szakemberek jelenléte a halmozottan hátrányos helyzetű kistérségekben. Az észak-magyarországi régióban kizárólag az ME Egészségügyi Karán folyik egészségtudományi képzés. Az egészségügyi szempontból is hátrányos helyzetű térségek felemelkedésének és fejlődésének kulcsa a helyi szokásokat és körülményeket jól ismerő, helyi elköteleződésű, jól képzett szakemberek, értelmiség kinevelése. A Miskolci Egyetem Egészségügyi Karán végzett védőnők, gyógytornászok, radiográfusok, egészségturizmus-szervezők, valamint labordiagnosztikai analitikusok jellemzően a régióban helyezkednek el, így nagyban hozzájárulnak a lakosság lelki-testi egészségi állapotának előmozdításához, az életminőség javításához.

Az esélyegyenlőség biztosítása és a felzárkóztatás elősegítése a többségi-kisebbségi együttélés, az integráció záloga. Jelen kiegészítő megállapodás ezen társadalmi elvárásokhoz és igényekhez illeszkedik, azáltal, hogy az ME Egészségügyi Kara és a miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium együttesen vállalja a hátrányos helyzetből induló tehetséges fiatalok képzését és támogatását.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria