Egyháziének-versenyt rendezett a pécsi Szent Mór Iskolaközpont

Hazai – 2016. május 24., kedd | 13:35

Május 19-én, csütörtökön első alkalommal rendeztek egyháziének-versenyt Pécsett, a Szent Mór Iskolaközpontban azzal a céllal, hogy a gazdag egyházzenei kincs szépségére hívják fel a figyelmet.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az egyháziének-versenyre való felkészüléshez olyan repertoárt állítottak össze, amelynek darabjait a fiatalok évek óta éneklik a szentmiséken. Az énekeket három témakörben csoportosították (Introitusok és Communiók; Himnuszok, szekvenciák; Verses népénekek), amelyek közül a kisebbeknek ötöt, a nagyobbaknak hetet kellett választaniuk. Emellett a zsűri az alsósoknak további egy, a felsősöknek további két éneket jelölt ki.

A verseny megnyitóján elhangzott, hogy a Szent Mór Katolikus Iskolaközpont az egykori, 1888-tól 1950-ig működő Székesegyházi Énekiskola jogutódja, amelyet az 1990-es években szerveztek újra Püspöki Énekiskola néven. Ez az intézmény alakult át olyan művészeti iskolává, ahol minden tanuló – a közismereti tárgyakon kívül – zeneművészettel vagy képzőművészettel is foglalkozik.

A verseny értékelési szempontjai közé tartozott a szabályok szerinti dalválasztás, a bemutatóének stílusossága, szépsége, az intonáció – az éneklés zenei tisztasága –, a dalok nehézségi szintje, az önállóság mértéke a kezdőhang választásában, további versszakok illetve zsoltársorok ismerete, az alkalomhoz illő megjelenés, de a nevezési lap ötletessége is. A tanulók egyedül és csoportokban is énekelhettek.


A zsűri tagjai az intézmény ének-zenét és szolfézst tanító pedagógusai voltak: Tumpekné Kuti Ágnes, Haramza Anikó, Sándorné Kiss Gabriella, Zsoldos Csaba és Szalainé Fábián Zsuzsanna. Az eseményen részt vett Kovács Szilárd székesegyházi zeneigazgató, orgonaművész és néhány szülő is.

A versenyre 58 alsós és 49 felsős tanuló jelentkezett. Az alsó tagozatosoknál egy szólista és tizenöt csoport, a felsősöknél kilenc szólista és hat csoport énekelt.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye; Szent Mór Iskolaközpont

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria