Egyházmegyei családtalálkozót és hitoktatói továbbképzést tartottak Kalocsán

Hazai – 2017. október 24., kedd | 12:13

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye találkozóra várta a családokat október 14-én Kalocsára. Ezen a napon tartották az egyházmegye hitoktatóinak őszi továbbképzését is.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A program a felújított főszékesegyházban szentmisével kezdődött, melyet Bábel Balázs érsek mutatott be, tíz paptársa koncelebrálásával.

A liturgia keretében adták át a Koszter-díjat, melyet Bábel Balázs érsek alapított 2004-ben Koszterszitz József kanonok, kiváló hittanár, író emlékére. A kitüntetést idén Sáfránné Jászberényi Márta bajai és Bajkó Ilona jánoshalmi hitoktató vehette át a főpásztortól. Plébánosaik, Fekete Szabolcs és Menyhárt Sándor méltatásából a jelenlévők is megismerhették a kitüntetettek sokrétű tevékenységét, áldozatos munkáját.

Emellett Arnold Fülöp katekéta Pro Schola Christiana pedagógiai életműdíjat vehetett át több évtizedes szolgálatáért.

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Családbizottsága, az Egyházmegyei Kateketikai Bizottság és a Parázs Pasztorális Központ által szervezett rendezvény a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek fenntartásában működő Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium épületében folytatódott.

A hitoktatóknak Lukács László piarista szerzetes, emeritus teológiaprofesszor mutatta be a YOUCAT-sorozatot, módszertani ajánlásokat adva a korszerű kateketikai szolgálathoz, majd Barna-Pap Rozália kiskunfélegyházi tanító inspirálta kollégáit mindennapi kreatív gyakorlatai megosztásával.

A szülőket Vargáné Bögi Veronika hittanár, mentálhigiénés szakember várta interaktív foglalkozásra, A testvérkapcsolatok lehetőségei – Riválisok, barátok, szövetségesek? címmel.

A gyermekek a Kacsóka bábcsoport A nyúlpásztor című meséjét nézhették meg, valamint táncházba, játékokba és különböző színes foglalkozásokba kapcsolódhattak be a Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda óvónőinek vezetésével. A kicsikre a „72 óra kompromisszum nélkül” önkéntes akcióban részt vevő fiatalok vigyáztak, Marton Gábor atya vezetésével.

A rendezvény több száz résztvevőjét gondos vendéglátókként a kalocsai katolikus közösségek tagjai szolgálták, a Parázs Pasztorális Központot működtető SZÉK egyesület munkatársainak közreműködésével.

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyhazmegye következő családtalálkozóját 2018 tavaszán rendezik meg.

Forrás és fotó: Parázs Pasztorális Központ

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria