Egyházmegyei családtalálkozót és hitoktatói továbbképzést tartottak Tiszakécskén

Hazai – 2016. szeptember 26., hétfő | 18:40

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében minden évben kétszer, tavasszal és ősszel hívják meg a családokat, hogy együtt töltsenek egy napot. Az idei őszi találkozót szeptember 17-én tartották Tiszakécskén.

Ez a nap egyben az egyházmegye hitoktatóinak őszi továbbképzése is volt. A rendezvény az érsekség ajándékaként valósult meg, kifejezve a családok és a hitoktatók szolgálatának elismerését.

A nap a tiszakécskei Szentháromság templomban Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár előadásával kezdődött, majd érseki szentmisével folytatódott, melynek során átadták a Koszter-díjat, melyet Bábel Balázs érsek alapított 2004-ben Koszterszitz József kanonok, hittanár, író emlékére. A kitüntetést idén Gyöngyösi Róbert bajai és Molnár Zoltán kecskeméti hitoktató vehette át a főpásztortól. Plébánosaik, Binszki József és Jeney Gábor méltatásából a jelenlévők is megismerhették sokrétű tevékenységüket, áldozatos munkájukat.

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Családbizottságának és Kateketikai Bizottságának felkérésére a Parázs Pasztorális Központ által szervezett rendezvény az Arany János Művelődési Központban folytatódott. A hitoktatóknak Finta József érseki helynök tartott előadást Élj, örülj, és ne csak fogyassz! címmel, majd Retkes Zsolt hitoktatási felügyelő számolt be az óralátogatások tapasztalatairól és a következő évi tervekről.

A szülőket Sipos Zsolt lelkigondozó interaktív programra várta, eközben a gyerekek játékos foglalkozásokon vehettek részt a város óvónőinek és dajkáinak vezetésével.

Ebéd után a Napsugár óvónői bábcsoport Kolontos Palkó című bábelőadását láthatták a szülők és a gyerekek, majd Kecskésné Juhász Szabina tanított táncot az érdeklődőknek. A nap egyik fénypontjaként kisvonattal egészen a Tisza-partig kirándulhattak a családok.

A rendezvény több száz résztvevőjét a tiszakécskei Szentháromság-plébánia családcsoportjának tagjai látták vendégül Jávorka Lajos plébános vezetésével, a Parázs Központot működtető Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület (SZÉK) önkénteseivel együtt.

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye következő családtalálkozójára 2017 májusában kerül sor.

Forrás és fotó: Parázs Pasztorális Központ

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria