Egyházmegyei ifjúsági találkozót tartottak Nyíregyházán

Hazai – 2016. április 4., hétfő | 18:00

Ifjúsági találkozót rendezett a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye április 2-án Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébániáján.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A találkozón Nagy Zsolt, az egyházmegye ifjúsági referens papja köszöntötte a fiatalokat, majd Szabó József, az egri szeminárium spirituálisa tartott előadást az irgalmas szeretetről. Az egyik előadás helyszíne a nyíregyházi köztemető ravatalozója volt. A temetőben a papi parcellába is ellátogattak a diákok, és imádkoztak az elhunyt lelkipásztorokért.

A lelki töltekezésen kívül játékra, szórakozásra, ismerkedésre is volt lehetőség a plébánián kialakított közösségi tereken. Virtuális csapatjátékok keretében küzdöttek az Xbox-teremben, spray paint art (művészi graffiti) alkotásokat hozhattak létre, emellett csocsó és pingpong, valamint kültéri ügyességi játékok is szórakoztatták a résztvevőket.

Az ifjúsági találkozó záró szentmiséjét Palánki Ferenc megyéspüspök mutatta be a nyíregyháza-örökösföldi Isteni Irgalmasság-templomban.

„Az Istennel való kapcsolat egyetlen lehetősége a hit. A »hitetlen« Tamás apostol akkor hitte el, hogy Jézus él, amikor látta őt. Erre mondta a feltámadt Jézus: »Boldogok, akik nem látnak, mégis hisznek«” – fogalmazott Palánki Ferenc homíliájában. A főpásztor kiemelte, a többi tíz apostol sem azt mondta Tamásnak, hogy hisznek benne, hanem azt, hogy látták, és örülnek neki. De ott volt a szívük mélyén annak félelme, hogy Jézus kérdőre fogja őket vonni azért, mert elfutottak, megtagadták őt, amikor elfogták a katonák. Az Úr láttára viszont öröm töltötte el a tanítványokat, mert Jézus nem kérte számon a bűnüket. Ezt nevezzük irgalomnak.

Isten irgalmas szeretetének a lényege, hogy nem számonkér, hanem ajándékoz. Jézus megajándékozta tanítványait a Szentlélekkel, és arról beszélt, hogy ők lesznek irgalmas szeretetének munkatársai. Jézus végtelen jósága, a szeretet az, ami lebilincsel, magával ragad — tette hozzá a főpásztor.

Általában az emberekből kikívánkozik, hogy az őket ért sérelem után tisztázzák a helyzetet, hogy kinek van igaza — emlékeztetett a püspök gyarlóságunkra, majd hozzátette: a feltámadt Jézus nem ment vissza Pilátushoz tisztázni, hogy mi az igazság, elégtételt szerezve. Jézus csak azokkal találkozott, akiknek fájt, hogy őt keresztre feszítették, de hozzájuk sem számonkérni ment, hanem ajándékozni. A mi kicsinyes gondolkodásunkat felülírja a feltámadás ténye, amely mindent a helyére tesz. Akkor is, ha látjuk a sok kuszaságot, bűneinket, önzésünket, szeretetlenségünket, látjuk azt, hogy nem tudunk megküzdeni velük. Isten irgalmas szeretetével megajándékoz bennünket, és kéri, hogy ne legyünk hitetlenek, hanem hívők. Nekünk ajándékozza a hitet, az Istennel való kapcsolat egyetlen lehetőségét.

Végül a főpásztor a döntés szükségességére hívta fel a fiatalok figyelmét, és hozzátette: Jézus, hitet, reményt, szeretetet adott az apostoloknak, azoknak, akik a Szentlélek befogadása révén az életüket is képesek voltak feláldozni a hitükért. Tőlünk függ, hogy ez egy régi szép történet marad, vagy a mi történetünk is, és ez a szeretetkapcsolat reménység lesz, amely meghatározza egész életünket, hétköznapjainkat, akkor is, amikor szomorúak vagyunk, nem tudunk örülni senkinek és semminek. Mindig arra kell figyelni, hogy a mai nap hogyan alakul, milyen ember vagyok ma, tudok-e ma örülni, észreveszem-e a csendes csodákat, a tomboló tavaszt, ami újjáéleszti a reménységünket is – zárta homíliáját Palánki Ferenc.

A szertartás során a Képmás zenekar nyújtott szolgálatot.

A szentmise végén a főpásztor megköszönte Tóth László nyíregyházi plébánosnak, hogy tíz éven keresztül végezte egyházmegyei ifjúsági referensi szolgálatát, amit ma már lelkipásztori feladatai miatt nem tud vállalni. Palánki Ferenc a továbbiakban Nagy Zsolt kisvárdai káplánt bízta meg a fiatalok szolgálatával.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria