Kisvárdán találkoztak a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye középiskolásai

Hazai – 2017. május 27., szombat | 17:36

Egész napos fesztiválhangulatban zajlott a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Középiskoláinak Találkozója (KÖVET) május 26-án. A kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvodában rendezett találkozón közel 1200 diák volt jelen.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A rendezvényt, melyen az egyházmegye öt középiskolájának 9−11. osztályos tanulói vettek részt, hagyományteremtő céllal szervezték meg. A cél az oktatási intézmények közötti kapcsolat megerősítése és élővé tétele, valamint az, hogy a pedagógusok és a tanulók megtapasztalják, megéljék az értékhordozó közösséghez, vagyis az Egyházhoz tartozás élményét. Ennek érdekében a KÖVET fesztivál főszervezői − Gaga Zsuzsa világi munkatárs és Nagy Zsolt káplán atya, egyházmegyei ifjúsági referens − a programot a fiatalok bevonásával úgy állították össze, hogy minél sokoldalúbban, a mai kor nyelvén tudják átadni a 2000 éves Egyház üzenetét.

A találkozó ötven diák által bemutatott tánccal vette kezdetét, majd Tarczy Gyula, a Nyíregyházi Televízió főszerkesztője − az egész napos rendezvény moderátora − pódiumbeszélgetésre hívta a diákképviselőket, akik bemutatták iskoláikat.

Ezt követően Kocsmár Sándor táncpedagógus tartott előadást, melynek során egy modern tánckoreográfia megvalósítására invitálta a jelenlévőket, majd megosztotta hallgatóságával ars poétikáját, mely így hangzik: „Minden embernek meg kell találnia az életében azt a feladatot, amellyel embertársait szolgálhatja.” A táncpedagógus életében ezt a szolgálatot a sérült gyermekekkel való foglalkozás jelenti.

Kocsmár Sándor arra kérte a diákokat, hogy aktívan vegyenek részt az előadáson, olyan formán, mintha hallás-, látás-, mozgássérültek, vagy autisták lennének. Ezért azt kérte az egyes csoportoktól, hogy úgy hallgassák végig az előadást, hogy közben fogják be a fülüket, csukják be a szemüket, vagy fordítsanak hátat a pódiumnak, demonstrálva az autista gyermekeket, akik egészen másképp érzékelik a külvilágot, mint mi. A pedagógusokat pedig arra kérte a táncpedagógus, próbáljanak meg mozdulatlanul ülni az előadás alatt, mintha kerekesszékben ülnének. Az előadó elmondta, amikor először találkozott sérült emberekkel, félelem lett úrrá rajta, mert nem tudta, hogyan kell viselkedni, mit kell tenni a jelenlétükben. Hangsúlyozta, az életben a legfontosabb dolog a tapasztalás, amely életünk részévé kell, hogy váljon, így segíteni tudunk a körülöttünk lévő sérült, fogyatékkal élő embereknek.

Gaga Zsuzsa, a rendezvény egyik szervezője elmondta, a programok összeállításakor az igényességre törekedtek, szerették volna, ha a fesztiválon megtapasztalják a diákok, hogy az Egyház egy fiatalos, lendületes, igényes közösségi lehetőség. A főszervező hozzátette, a különböző fesztiválokon sok keresztény fiatal is részt vesz; fontos, hogy megértsék, nem kell választani a fesztivál vagy a keresztény mivoltuk között, hanem a viselkedésük, a pillanatnyi szituációban való döntéseik a mérvadók. Ezért is rendezték ezt a fesztivált, hogy lássák a fiatalok, egyházképünkbe belefér a Fit and Fun program, ahol kipróbálhatják ügyességüket; beleférnek a „Minute to Win it!”, a Dance Club, Cafe&Bar, a sportprogramok. Mindemellett pedig természetesen működött a Szív Oázis, ahol lelkibeszélgetésre, szentgyónásra, elcsendesedésre várták a fiatalokat a jelen lévő iskolalelkészek. A találkozó koronája a püspöki szentmise volt, melyet a Fonogram díjas és platinalemezes magyar rockegyüttes, a Kowalsky meg a Vega koncertje követett.

Nagy Zsolt atya szerint a fesztiválhangulat valójában egy pezsgés, amelyben nincs elválasztva a koncert a szentmisétől. A kisvárdai találkozón a fiatalok megtapasztalhatták azt, hogyan lehet egy ilyen rendezvényen részt venni keresztényként, mindenféle pótszerek nélkül. A találkozón a keresztény identitást élték meg a diákok, a „követlek Téged” gondolatot, mégpedig úgy, hogy az másokat is Jézus követésére buzdíthatott. Az ifjúsági referens a tavaly krakkói ifjúsági világtalálkozó programjaiból merített ötleteket a mostani fesztiválhoz. Elmondta azt is, hogy könnyed, ugyanakkor spirituális üzenetben gazdag előadást terveztek, amely önmaguk elfogadására, ugyanakkor a másikra való odafigyelésre, vagyis Krisztus követésére ösztönözi a diákokat.

Az egyházmegye ifjúságpasztorációs terveiről szólva Nagy Zsolt rámutatott: ma a fiatalokat nagyon nehéz megszólítani, sokszor nem is maga a program, hanem az azon való tömeges részvétel vonzó számukra; ezért az egyházi iskolák több ezres létszáma egy óriási lehetőség, mint bázis közösség, amely azokat a fiatalokat is vonzhatja, akik nem egyházi iskolába járnak, nincsenek benne a plébánia életében, de egyébként nyitottak egy ilyen fesztiválra.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök az ünnepi szentmisén mondott homíliájában először a nap szentjére, Néri Szent Fülöpre, a vidámság élő példájára irányította a figyelmet, aki a bíborosi cím elfogadása helyett a „mennyországot”, vagyis továbbra is a szegény, csavargó gyermekek nevelését választotta.

Szent Fülöp Jézust követte. Ti kit követtek? − tette fel a kérdést a főpásztor, majd a fesztivál központi gondolatáról − „Követlek Téged” − elmélkedve rámutatott: mindenki követ valakit, és ez látszik az öltözékén, viselkedésén, egész életén, ezért nem mindegy, hogy kit követünk.

„Mester, követlek téged, ahová csak mész”, mondja egy írástudó. Erre Jézus azt mondja: „A rókáknak odújuk van, az ég madarainak pedig fészkük, az Emberfiának azonban nincs hová lehajtania a fejét” (Mt 8,19–20). E mondatával az Úr azzal szembesít bennünket, hogy az e világi gazdagságot, kényelmes életet nála nem találjuk meg.

Mit vártok Jézustól, mit kértek Tőle? Gazdagságot, kényelmet, e világi jólétet, szerelmet? Jézus örök dolgokat, örök értékeket ad nekünk, ha követjük Őt − hangsúlyozta Palánki Ferenc. − Csak azt tudjuk követni, akinek a nyomában tudunk járni, akihez igyekszünk hasonlítani. Jézus a mérce az e világi dolgokban is, de azt ne felejtsük el, hogy örök dolgaink is vannak. Fülöp atya a mennyországot választotta. Te kit választasz? Ki határozza meg az életedet, akit követni akarsz, akkor is, ha nehéz?

A kereszthordozás nem csupán szenvedést, hanem a másik emberért szeretetből meghozott áldozatot is jelent, mert az életünk attól szép, hogy odaadható mások, a család, a hivatás, az emberek szolgálatába. Jézus erre a szeretetre hívott meg, ehhez érdemes ragaszkodni. Döntenünk kell: vagy keresztények vagyunk, vagy nem. Ha az ő nyomába lépünk akkor az életünk mennybemenet, sikertörténet, üdvösségtörténet lesz − zárta gondolatait a megyéspüspök

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria