Egyházmegyei ministránstábort rendeztek Debrecenben

Hazai – 2017. július 28., péntek | 13:15

Tábort szerveztek a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye ministránsai számára július 24. és 28. között Debrecenben, a Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégiumban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A színes, gazdag programmal töltött táborban a fiataloknak bőven volt lehetőségük a játékokra is; vetélkedők, csónakázás, foci, csúszdapark látogatás, városnézés, hortobágyi kalandtúra várta a résztvevőket. Többször találkozhatnak Palánki Ferenc megyéspüspökkel: először a szentmisén, amit a főpásztor Szent Jakab ünnepén mutatott be a kollégium kápolnájában.

„Legjobb a győztes csapatban játszani” – mondta a főpásztor a szentmisén, amikor a focimeccsen szerzett gólokhoz hasonlította Jakab és testvére, János apostol meghívását, viselkedését. Amikor az apostolok éppen rendezgették hálójukat a halászathoz, Jézus meghívta őket, hogy kövessék őt. A két apostol készséggel elfogadta ezt, és mindent feladva, addigi életüket is azonnal otthagyva egy bizonytalan jövőért követték Jézust. Ez a tett a ministránsok szerint is gólnak számított Jakab csapatában. Később, amikor Jézussal Szamárián keresztül haladtak, és nem akarták őket befogadni, Jakab és János felháborodásuknak adtak hangot, de Jézus a békés lelkületre intette őket. A dühös lelkület már öngólnak számított.

A püspök kiemelte: mindannyiunkban vannak hasonló érzések, sokszor különbnek érezzük magunkat a többi embernél, gőgösek, fölényesek vagyunk, és ezek mind-mind öngólnak számítanak. Szent Jakab apostol is sokszor így gondolkodott, de amikor megértette Jézus tanítását, akkor olyan ember lett, aki az apostolok között elsőként adta oda az életét hitéért. Bennünk is győzhet a jó, Istennel „aranygólt” lőhetünk, mert ő az, aki képessé tesz arra, hogy mások szolgálatára legyünk, hogy igazi, nagy dolgokra, az üdvösségre, örök életre vágyakozzunk a szeretet gyakorlásával.

A tábor – melyben ötvennyolc ministráns vett részt – életébe az egyházmegye kispapjai is bekapcsolódtak. A túlnyomórészt általános iskolás korú ministránsok megtapasztalhatták, egy pap hétköznapi ember is, akárcsak ők. Kálmán József egyházmegyei ministránsreferens, a tábor főszervezője elmondta: az önfeledt, szórakoztató játékban gazdag tábor célja elsősorban az, hogy a ministránsok boldog, vidám papokkal találkozzanak. Ilyenkor lehet velük is jobban viccelődni, közvetlenebb hangnemet megengedni. A hétköznapi életben vagy a szentmiséken kevés a lehetőség, idő a kötetlenebb beszélgetésre. A hivatás alakulásában azonban kiemelten fontos és szükséges, hogy pozitív képet alakítsanak ki a fiatalok a papi hivatásról. Egy felhőtlen nyári időszakban van idő a beszélgetésre, megszólításra, játékra, egészséges viccelődésre, amely során teljesen más kapcsolat alakul ki a papok és a ministránsok között.

Kálmán József arra a kérdésre, hogy hogyan látja az egyházmegyei ministránsok aktivitását, elmondta, a létszámuk papfüggő. Vannak olyan kisebb egyházközségek, ahol népszerű az oltár körüli szolgálat, viszont sajnos arra is van példa, hogy nagyobb egyházközségben nem sikerül őket megszólítani. Egyházmegyei szinten is igyekeznek minden évben több alkalmat is biztosítani a közvetlenebb, kötetlenebb találkozásra. Idén először ministránstalálkozót szerveztek, továbbá a táborokba és a nagyobb ünnepekre (papszentelés, olajszentelési szentmise) is rendszeresen meghívják a ministránsokat az egész egyházmegyéből, valamint egy Facebook-csoporton keresztül napi szintű kapcsolatra is van lehetőség.

Kálmán József már most tolmácsolta Ferenc pápa meghívását a 2018. július végi római nemzetközi ministránstalálkozóra, amelyen az egyházmegye ministránsai is részt vesznek.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria