Egyházmegyei oktatási intézmények vezetői találkoztak Veszprémben

Hazai – 2020. február 23., vasárnap | 14:01

Találkozóra hívta február 17-én Udvardy György érsek a Veszprémi Főegyházmegye fenntartásában lévő oktatási intézmények igazgatóit és gazdasági vezetőit.

A nap folyamán áttekintették az intézmények gazdasági ügyeit, megbeszélték a terveket, valamint a kölcsönös tapasztalatcserére is sor került. A megbeszélést Takáts István érseki helynök vezette, a főpásztor mellett jelen volt Szabó János gazdasági helynök, Tornavölgyi Krisztián irodaigazgató és Major László vagyonkezelő is.

Udvardy György érsek a találkozó kezdetén megosztotta meglátásait, elvárásait. Rámutatott:  szembe kell nézni a világ, a kor adta kérdésekkel, nehézségekkel, kihívásokkal. Hangsúlyozta, hogy különleges helyet töltenek be a főegyházmegye életében az oktatási intézmények, mind az evangélium hirdetésében, mind az értékek átadásban. „Ma, amikor sokszor támadás éri az általunk vallott értékeket, egyfajta készületre és krisztusi elköteleződésre van szükség az intézmények minden alkalmazottja részéről.”

A gazdasági ügyek kapcsán ez érsek elmondta, az elsődleges cél, hogy az intézmények – a finanszírozási anomáliák ellenére is – nyugodt, kiszámítható módon tudjanak működni. Kiemelte, ebben a kérdésben a nehézség, amire válaszolni kell, az a pedagógus-bértábla helyzete; fontos megtartani a jó munkaerőt és bevonni a fiatal pedagógusokat. Ezen a főegyházmegye saját erőforrásait átgondolva, ösztöndíjprogrammal, egyéb juttatásokkal, a bértábla újragondolásával tud segíteni, egyben kifejezni a szakmai megbecsülést.

Szintén választ kell találni arra a problémára, hogy nem a teljes támogatási keretet kapják meg az iskolák, hanem körülbelül egy-két éves elmaradásban vannak. Ez nem tudatos, a rendszerből adódik a probléma; azonban nyilvánvalóan rendezni kell ezt, hogy a működés ne szenvedjen csorbát. Mindenképpen az iskolák stabil és kiszámítható, biztonságos működésére kell helyezni a hangsúlyt, és arra, hogy a tanári pálya elismerése is hangsúlyt kapjon.

A találkozót megelőzően az intézmények előkészítő anyagot kaptak, melynek kérdéseire választ adva az intézményvezetők ismertethették a szükséges fejlesztéseket, aktuális kérdéseket, nehézségeket.

A gazdasági ügyek mellett adatvédelmi tájékoztatót is tartottak, valamint szó esett az ősz eleji Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról, melyen gazdag programlehetőség vár a diákokra is.

Az egyházmegyei programokról is tájékoztatták az intézményvezetőket. Két kiemelkedő program lesz: a főegyházmegye társvédőszentjének, Boldog Gizellának ünnepe május 9-én, illetve a Bódi Mária Magdolna vértanúságáról való megemlékezés április 25-én. Szó volt a Magdolna című filmről, amelyet hamarosan bemutatnak; a filmen keresztül szeretnék a diákokkal is megismertetni a boldoggá avatásra váró vértanú példáját.

A tájékoztatások után fórumot tartottak, ahol lehetőség nyílt kötetlenebb formában beszélgetni az elhangzottakról.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria