Egyházzenei kórustalálkozót tartottak Székelyudvarhelyen

Külhoni – 2017. május 3., szerda | 9:09

A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség Székelyudvarhelyi Főesperesi Kerülete egyházzenei kórustalálkozóját április 29-én tartották Székelyudvarhelyen a Rákóczi Centerben. Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a találkozót, melyen idén tizennyolc kórus lépett fel.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A rendezvény házigazdája a székelyudvarhelyi Szent György-plébánia volt. A rendezvényen nem csak saját előadásukkal léptek fel az énekkarok, de az alkalomra összeállt a karvezetőkből és kántorokból alakult kórus, Simó Zsuzsa vezetésével.

A találkozó szentmisével kezdődött, melynek főcelebránsa Tamás Huba homoródkarácsonyfalvi plébános volt, a homíliát László Attila mondta, a házigazda közösség plébánosa. A misén koncelebráltak a kórusokat kísérő plébánosok, a zenei szolgálatot pedig egy egyesített énekkar látta el.

Tamás Huba köszöntőjében elmondta: jó újra együtt lenni azokkal, akik hangjukkal, énekükkel dicsérik Istent. A teremtett világ öröme, harmóniája visszahangzik azok szívében, akiknek szolgálata során a legszebb énekek, a liturgia dallamai szólalnak meg.

László Attila homíliájában a találkozó résztvevőit a „jelenkor emmauszi tanítványainak” nevezte, akik emlékeznek és rácsodálkoznak arra a nagy igazságra, hogy Jézus halála és feltámadása a felülmúlhatatlan szeretet eseménye. Ennek erejéből él és ünnepel Egyházunk, élünk és táplálkozunk mi magunk, és ebben találjuk meg életünk, hivatásunk, szolgálatunk értelmét is. A megélt hit, az Élet feletti öröm továbbadására hívta a plébános a profán teret, a sportcsarnokot imával és dallammal megszentelő esemény résztvevőit: „Vigadjon a föld, ünnepeljen az egész látható és láthatatlan világ, mert örökkévaló örvendezés az, hogy Krisztus feltámadt! Valóban feltámadt!”

A szentmise után a közönség megismerte az éneklő közösségek történetét; a kórusok két-két művel mutatkoztak be. Az egyszólamútól a többszólamúig, a népénekektől a magyar kórusirodalom, illetve a nagy klasszikusok szerzeményeiig, számos mű felcsendült.

A huszadik, jubileumi kórustalálkozó szervezését jövőre a varsági egyházközség vállalta el.

Forrás: Romkat.ro

Fotók: Dávid István

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria