Egymásért imádkoztak a pannonhalmi és a montecassinói bencések

Megszentelt élet – 2015. január 27., kedd | 13:37

Több mint nyolcszáz éves hagyomány, hogy január 25-én megemlékezik egymásról a pannonhalmi és a montecassinói bencés szerzetesközösség. A Pannonhalmi Főapátság hírét adjuk közre.

Az imaszövetség idei évfordulóján a két apátság levélben biztosította egymást imádságban való közösségéről.

1212. január 25-én kötötte meg az imaszövetséget a Pannónia és a Cassinum hegyén álló monostor apátja, Oros és Adenulf. Ezt többször megerősítették, az elmúlt években pedig a hagyományokhoz híven latin nyelvű levélben is értesítik egymást az imádságról és a testvéri közösségről. Az idén Várszegi Asztrik, Szent Márton hegyének 86. apátja, valamint Donato Ogliari, Montecassino nemrég megválasztott, 192. apátja váltott levelet.

Asztrik főapát és a pannonhalmi Szent Márton-főapátság konventje üdvözletét küldi Donato főapátnak és a cassinói főmonostor szerzeteseinek. Üdv nektek abban, aki a valódi üdvösség és a valódi béke az embereknek.

Szent Pál apostol megtérésének ünnepén a laudesben a bazilika oltáránál, amelyben Szent Adalbert püspök ereklyéi nyugszanak, azért könyörögtünk az Úrhoz, hogy növelje bennetek a Krisztusba vetett hitet. Kívánjuk, hogy mindig megmaradjatok Krisztusban. Ő szeretett minket, és átadta magát értünk. Titeket pedig arra kérünk, hogy emlékezzetek meg imádságotokban rólunk.

Kelt Pannónia Szent Hegyén, Szent Márton monostorában, az Úr 2015. évében, Szent Pál apostol megtérése ünnepén.

Várszegi Asztrik főapát

                                                           

Főtisztelendő Főapát úr és Szent Márton monostorának szeretett szerzetesei, üdv nektek.

Szerzetescsaládjaink testvéri imaszövetségének évfordulóján Szent Márton püspök és Szent Benedek atyánk közbenjárásában bízva kölcsönösen imádkozunk azért, hogy Krisztusnak semmit elébe nem helyezve és az Úr irgalma felől soha kétségbe nem esve egykor országának is részesei lehessünk.

Kelt Cassinum hegyén, 2015. január 25-én.

Donatus Ogliari főapát


Fotó: Pannonhalmi Főapátság, Abbazia di Montecassino

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria