Együtt a babákért – A budapesti karitászközpont is megkezdte az adományok szétosztását

Hazai – 2017. február 23., csütörtök | 18:05

A rászoruló családok hatékony támogatásáért az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központja több segélyprogramot is megvalósít az országos központtal együttműködve. Jó példa erre a karitász és a Drogerie Markt (DM) Magyarország közös kampánya, az „Együtt a babákért” program.

A program célja a rászoruló kisgyermekes családok támogatása pelenkával. A napokban megkezdődött az adományok szétosztása a fővárosban.

Az „Együtt a babákért” program – ami 2010-ben indult – az előző évekhez hasonlóan 2017-ben is 260 család számára biztosít fél évre elegendő pelenkát, összesen 20 millió forint értékben. Az országos jótékonysági kezdeményezés keretében összesen 6500 doboz pelenkát osztanak szét a karitász munkatársainak segítségével.

A Szent Erzsébet Karitász Központ eddig több száz kisgyermekes családot javasolhatott a támogatásra. A kérelmező családok adatai a szociális jelzőrendszeren keresztül – plébániák karitászcsoportjai, önkormányzati gyermekjóléti és családsegítő szolgálatok, továbbá a védőnői hálózat ajánlásával – érkeznek a főegyházmegyei karitászközponthoz. A pelenkák adományozását minden esetben megelőzi az együttműködő kapcsolattartás a központtal, illetve a pályázat benyújtása a szükséges jövedelemigazolásokkal.

A támogatottak jelentős részénél sajnos halmozottan fordulnak elő szociális és egészségügyi problémák, a kérelmezők között van bántalmazott, gyermekét egyedül nevelő vagy épp a hajléktalanságból kilépő édesanya. Előfordul, hogy az édesapa állásának elvesztése miatt kerül átmenetileg nehéz anyagi helyzetbe a család. Több esetben pedig egészségügyi probléma teremt kilátástalannak tűnő helyzetet: a gyógykezelések rónak súlyos anyagi terhet a családra.

A pelenkák átadása nem mindennapi módon kezdődött el országos szinten: öt családhoz a Music FM rádió stábja vitte el az adományt, és az átadást élő adásban közvetítették. A hallgatók így részesei lehettek két budapesti, egy székesfehérvári, egy pomázi és egy nagymarosi család örömének. Budapesten a Szent Erzsébet Karitász Központ folytatja a kisgyermekeseknek szánt jótékonysági adományok szétosztását egyik fővárosi raktárából.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Thaler Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria