„Együtt egyházzá lenni” – lelkipásztori segédanyagot tett közzé a német püspöki konferencia

Kitekintő – 2016. augusztus 15., hétfő | 13:47

Augusztus 10-én tette közzé a német katolikus püspöki konferencia az „Együtt egyházzá lenni – impulzusok, javaslatok, ötletek” című dokumentumát, mely egyszerre látott napvilágot nyomtatásban és az interneten.


A lelkipásztori segédanyag pontosan egy évvel azután jelent meg, hogy a német katolikus püspöki konferencia megjelentette az Együtt egyházzá lenni – a német püspökök szava a lelkipásztori megújulásról című dokumentumot, mely a lelkipásztori megújulást fejti ki példák segítségével az egyes egyházmegyék szintjén. A segédanyagban számos lelkipásztori tapasztalattal rendelkező szerző ajánl impulzusokat, javaslatokat és ötleteket, hogy a tavalyi püspöki kezdeményezést miként lehetne a gyakorlati életben elmélyíteni. A gazdag internetes összeállításból válogatva egy nyomtatott munkafüzetet is kiadtak hétköznapi használatra. Az egész munkaanyag a püspöki konferencia erre a célra készült honlapján teljes egészében hozzáférhető.

„A lelkipásztori segédanyag plébániákat, közösségeket és egyházi intézményeket próbál segíteni, hogy az Együtt egyházzá lenni püspöki kezdeményezést megértsék, közösségi szinten megbeszéljék és megvalósítsák” – írja Franz-Josef Bode osnabrücki püspök, a német püspöki konferencia lelkipásztori bizottságának elnöke a dokumentum előszavában. Hozzáteszi: „Sok esettanulmány azt jelzi, hogy a számos kihívás ellenére az egyház megújulása lehetséges, sőt, az részben meg is valósult már. A dokumentum lehetőséget kínál a kérdésfelvetésekre és az ellenvetésekre is.” Bode püspök szerint az Együtt egyházzá lenni püspöki kezdeményezés kapcsolódik a korábbi, Ma hinni címmel indított, egyházmegyéket felölelő beszélgetéssorozathoz. „Az ország négy központi találkozási helyén és az egyházmegyék, valamint plébániák számos rendezvényén egy olyan egyházképet tartottunk szem előtt, melyben az egyház közel áll az Istenhez és az emberekhez, és a velük való együttélés olyan formát ölt, melyben a hitet értelmesnek, megfelelőnek, kritikusnak és szabadítónak lehet megélni. Az embereket a konkrét életkörülményeikkel együtt kell elfogadni, és éreztetni kell velük, hogy az egyházban igazi otthonra lelnek és valódi közösségeket találnak” – emeli ki Bode püspök.

„Az Együtt egyházzá lenni kezdeményezés ott fog megvalósulni, ahol az egyház közel megy az emberekhez a plébániákon, a közösségekben és egyházi intézményekben. Az emberek közelében állva születik meg a vágy az Isten-közelség után, és az Isten közeléből ered a szándék, közel menni az emberekhez. Tudatában vagyunk annak is – folytatja az osnabrücki püspök –, hogy még további változások és változtatások szükségesek, hiszen az egyház egy olyan társadalomban él, mely maga is folytonosan változik. Közben persze azt sem szabad elfelejtenünk, hogy mi, az egyház, Krisztus teste vagyunk, mely folyamatosan hagyja, hogy megérintse az evangélium szelleme.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Focus.de

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria