Együtt Európáért – közös álom egy reménytelibb, szolidárisabb világért

Nézőpont – 2012. május 11., péntek | 12:24

Május 12-én Brüsszelben tartják az Együtt Európáért idei találkozóját. Különféle felekezetek új mozgalmainak, közösségeinek összefogása ez, akik fontosnak tartják és szeretnék támogatni az európai egységet.

Elsősorban tanúságot tesznek az egységről, a testvériségről, közös evangéliumi felelősségükről az európai társadalomban és a világban – mondta a Vatican Insidernek Cesare Zucconi, a Sant’Egidio közösség képviselője.

Elmondta, honnan ered a kezdeményezés: 1998 pünkösdjén II. János Pál, majd 2006 pünkösdjén XVI. Benedek pápa hívta össze a Szent Péter térre a különféle mozgalmakat. Az összefogás lelkülete Chiara Lubich és Andrea Riccardi munkája nyomán  fokozatosan kiterjedt, elsőként a német protestáns mozgalmakra, majd az anglikánokra és az európai ortodoxokra. 

Zucconi fontosnak tartja, hogy az oly sok szenvedést és félelmet okozó gazdasági válság kérdéseket vet fel a keresztények, az európaiak előtt. A résztvevők vallják: csak együtt tudunk kilábalni a válságból, amely egyben politikai válság is, és a jövőről szőtt álmok válsága. Nehéz időket élünk, félünk a jövőtől. Félünk a jövőtől, mert nincsenek látomásaink, álmaink. Az Együtt Európáért nem csak egy találkozó, hanem egy látomás is: álom az európai emberek egységéről, a reményről.

A riporter kérdésére, hogy valóban elvesztettük-e keresztény gyökereinket, Zucconi a válság egy másik oldalára világított rá: az emlékezet válságára. Nem csak a jövőtől félünk, hanem azt sem tudjuk, honnan jöttünk. A múlt emlékezete nélkül nincsenek álmaink a jövőről sem.

Az Európát érintő legsürgetőbb feladatokról szólva elmondta, hogy a brüsszeli rendezvényen tanúságtételek hangzanak majd el a gazdasági válság okozta konkrét szenvedésekről, az elszegényedésről, a munkanéküliségről. Fontosnak tartják, hogy beszéljenek a fiatalokról, akik sokszor nem látnak célokat maguk előtt – olyan politikákra van szükség, amelyek visszaadják a reményüket.

XVI. Benedek szavait idézte, amelyekkel a diplomáciai testület tagjaihoz fordult ebben az évben: a  válság „elgondolkodásra késztet az emberi életről, annak etikai dimenziójáról”. A válság szenvedést okoz, bezárkózást, félelmet vált ki, ugyanakkor meg is tisztíthat, segíthet felfedezni azt, ami igazán lényeges, és egy szolidárisabb élet felé vezethet.

Európa sokszínű földrész, különféle hagyományok, kultúrák, vallások élnek együtt. A  mozgalmak találkozója ezt akarja hangsúlyozni: Európa éppen e sokfélesége miatt képes megvalósítani az együttélés kultúráját, ha valóban egységes és szolidáris – márpedig a  világnak ilyen civilizációra van szüksége.

A kezdeményezésben 150 európai város vesz részt. A találkozóhoz kötődő budapesti programról korábbi cikkünkben olvashat.

Magyar Kurír

(tzs)