Együtt kell őriznünk a Szent István-i út életet adó igazságait – Augusztus 20-a Székesfehérváron

Hazai – 2018. augusztus 21., kedd | 19:03

Augusztus 20-án, Szent István király ünnepén a város papságával együtt celebrált szentmisét Spányi Antal megyéspüspök a székesfehérvári Szent Imre-templomban. A szertartás keretében a főpásztor megáldotta az új kenyeret is.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

„Szent István jelentős személyisége lett annak az Európának, amelynek szerves része és oltalmazója Magyarország és a magyar nemzet ma is – kezdte első királyunk méltatását Spányi Antal. – Hogy valaki a küldetésében mindvégig megmaradjon, bevégezze azt, és küldetése ne szakadjon meg halálával, ahhoz különleges dolgok egybecsengésére van szükség. Kell az ember nyitottsága, hogy felismerje és elfogadja az Isten rendelését, és kell a készsége, hogy minden tehetségét és minden erejét szolgálatba állítsa, ennek a célnak az elérésére. Kell hogy Isten kegyelemét befogadja, és napról napra ezáltal formálódjon. Ezek a különleges dolgok mind együtt voltak jelen és egymást erősítették Szent Istvánban. Tudta, hogy tehetségét szolgálatra kapta. Ha egy urizáló fejedelem lett volna a sok közül, akkor ma nem ünnepelné a világon minden magyar augusztus 20-át. Szent királyunk a kereszténység üzenetét a gyakorlatban is megvalósította, életének és családjának is vezérlő elvévé tette” – hangsúlyozta a főpásztor.

Spányi Antal szentbeszédében azt is megemlítette, hogy a magyar keresztény államiság nem létezne Szent István zsenialitása nélkül. Isten kegyelme őbenne nem volt hiábavaló. „Amit felfogott a kereszténység tanításából, azt a maga életében meg is valósította. Családi életét is úgy formálta, hogy családtagjai is erről a hitről tegyenek tanúságot. Megtapasztalta és látta az egész nemzet, ahogy méltósággal győzedelmeskedik, ahogy vállalja a küzdelmek nehézségeit, és ahogy hordozta életének keresztjeit, azokat a szenvedéseket, amelyek súlyosan nehezedtek rá. De látták, hogy Isten kegyelmeit bőségesen meg is kapta. Így volt képes nemcsak megszervezni az egyházat, hanem úgy megőrizni a magyar hagyományt, hogy beoltsa azt a kereszténység kultúrát teremtő erejével – ezzel valami újat, szépet és nemeset hozva létre. Utódai is lassan felismerték ennek a Szent István-i útnak az életet adó igazságát, tanítását. Így szerveződött meg a nemzet, született meg a magyar keresztény államiság, amelyet alapjaiban ő teremtett meg, amelyet megköszönünk ma is az Istennek, fejet hajtva a király előtt.”

A megyéspüspök végül arra biztatott, hogy egységben, közösen járjunk a király nyomdokaiban. „Közös felelősségünk, hogy együtt kell hitvallást tennünk. Együtt kell megvallanunk azokat az értékeket, amelyeket Szent István magáénak tartott, és amelyeket a nemzetre bízott. Egyetlen láncszem sem hiányozhat ebből a sorból, senki sem mondhatja: »Ez nem az én dolgom, ez nem az én felelősségem.« Ha valahol hiányzik a kiállás, a bátorság, akkor az én erőm hiányzik ott. Ha valahol hiányzik az imádság lelket erősítő kegyelme, ott személyesen is felelős vagyok, hogy buzgóságom gyenge. Tekintsünk Szent Istvánra és arra a csodálatos tervre, ahogy Isten rajta keresztül nekünk adta ezt a hazát, ezt a népet, amely értékeket teremt és őriz az emberi élet minden területén.”

Az ünnepi szentmisében a Szent István-herma és a Szent Korona másolata előtt megáldott kenyeret Spányi Antal püspök szimbolikusan Törő Gábor országgyűlési képviselőnek és Cser-Palkovics András polgármesternek adta át.

A magyar állam megalapításának emléknapján a Szent Imre-templomban együtt ünnepeltek Fejér megye és Székesfehérvár város elöljárói, valamint a rendvédelmi szervek, a közintézmények, a felekezetek és a lovagrendek képviselői.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Kiss László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria