Együttműködési megállapodást kötött a Speciális Olimpia Szövetséggel a Hajdúdorogi Főegyházmegye

Hazai – 2019. július 23., kedd | 20:09

Kocsis Fülöp érsek-metropolita a Hajdúdorogi Főegyházmegye nevében és Lengyel Lajos, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnöke július 23-án írta alá azt a dokumentumot, amely közös munkájukat segíti majd a jövőben.

„Engedd, hogy győzzek; de ha nem győzhetek, hadd küzdjek bátran!” – ez a Speciális Olimpia Szövetség sportolóinak hivatalos esküszövege, amit versenyek előtt tesznek.

Az értelmi fogyatékossággal élő emberek nemzetközi szervezete 1968-ban jött létre Washington D.C.-ben. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1988-ban ismerte el a Speciális Olimpia Mozgalmat – mint a világ egyetlen sportszervezetét, amely a nevében viselheti az olimpia kifejezést. A Speciális Olimpia Mozgalom küldetése, hogy a nyolcéves és annál idősebb, értelmi fogyatékossággal élő emberek számára egész éven át tartó edzési és versenyzési lehetőséget nyújtson különböző olimpiai sportágakban.

A Speciális Olimpia alapelve azon a meggyőződésen nyugszik, hogy ezek az emberek is képesek – megfelelő segítséggel – tanulni, ezáltal a társadalom aktív és hasznos tagjává válni, és ezzel párhuzamosan élvezni az élet adta örömöket – a munkában, az emberi kapcsolatokban, a szabadidős tevékenységekben, így a sportban is.

A nemzetközi szervezetnek 1989 óta létezik magyar szövetsége, amely tervezi, szervezi és bonyolítja az enyhe, középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékossággal élő, továbbá a halmozottan fogyatékos emberek rendszeres edzés- és versenyprogramját.

A szövetség elnöke, Lengyel Lajos figyelt fel a Görögkatolikus Metropólia úszóversenyére, amit 2018-ban rendeztek meg első alkalommal, Edelényben. A megmérettetés célja az volt, hogy legyen egy közös, a sportoláshoz – úszáshoz – köthető élményt nyújtó rendezvény a fogyatékkal élő és a nem fogyatékkal élő versenyzők között.

Az együtt lebonyolított megmérettetésen felbuzdulva született meg az az elgondolás, hogy hosszú távú együttműködést kössön a Görögkatolikus Egyház a Magyar Speciális Olimpia Szövetséggel.

„Szeretnénk ezt a dokumentumot tartalommal megtölteni. Számunkra ez nagyon fontos, mert sok tagunk hívő, és azt gondolom, hogy ennek az együttműködésnek köszönhetően talán még bátrabban fogják majd fogyatékkal élő szerettüket a mi gondoskodásunkra bízni” – hangsúlyozta Lengyel Lajos szövetségi elnök.

Az együttműködés első lépéseként a Magyar Speciális Olimpia Szövetség a Szakolyban működő Szent Lukács Integrált Szolgáltató Központ lakói számára szervez különféle versenyeket, programokat a közeljövőben.

Az Integrált Szolgáltató Központ a Szociális Törvény szerinti szakosított ellátási formát nyújtó és speciális alapellátási feladatokat biztosító szolgáltató intézmény, mely elő kívánja segíteni a fogyatékos személyek integrációját; helyi szinten – a jelenlegi ellátórendszerekkel együttműködve – támogatni a fogyatékossággal élő embereket abban, hogy lehetőségeikhez képest önálló és független életet élhessenek. Az önálló életvitel elengedhetetlen része a foglalkoztatás biztosítása, mellyel megvalósítják a komplex ellátást.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye és msosz.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria