Együttműködik Tamási önkormányzata és a Pécsi Egyházmegye a katolikus oktatásért

Hazai – 2017. november 14., kedd | 14:21

November 13-án együttműködési megállapodást írt alá a Tolna megyei Tamásiban Udvardy György pécsi megyéspüspök és Porga Ferenc, a város polgármestere.

Az ünnepélyes keretek között aláírt megállapodás értelmében a Pécsi Egyházmegye és Tamási Város Önkormányzata a jövőben szorosan együttműködik annak érdekében, hogy egy katolikus oktatási negyed jöhessen létre a városban.

A tamási Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium fenntartását 2015-ben vette át az egyházmegye, 2016 szeptemberében kezdte meg működését a gimnázium tagóvodájaként a Szent Balázs Óvoda, idén szeptemberben pedig általános iskolai osztályt is indítottak a Tolna megyei városban. Az általános iskolai osztály helyhiány miatt nem kerülhetett a gimnázium épületébe, az óvoda is külön épületben működik.

A Pécsi Egyházmegye középtávú célja, hogy a gimnázium épületének bővítésével az általános iskolai és a gimnáziumi képzés egy épületben valósuljon meg, az alsós gyermekek számára azonban külön udvarrészt biztosítanának. A fejlesztés eredményeként egy katolikus oktatási negyed alakulna ki, amely az általános iskola első osztályától az érettségiig biztosítaná a katolikus szellemben történő oktatást, nevelést. Végső soron pedig hosszú távú fejlesztési cél, hogy a katolikus óvoda tagintézménye is itt kapjon helyet.

A Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium az idei tanévben ünnepli alapításának 70. évfordulóját. A középiskolában 4+1, illetve 8+1 osztályos képzés folyik, mindkét esetben az első év nyelvi előkészítő évet jelent. Ennek az oktatási formának az az előnye, hogy az előkészítő évben biztos és tartós lexikai alapot teremt a későbbi emelt szintű nyelvoktatáshoz, így garantálva a majdani sikeres nyelvi érettségit, a nyelvvizsgát, az élő és használható nyelvtudást.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Ruprecht Judit

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria