Életmentő máltai segítségnyújtás a hurrikán sújtotta Haitin

Kitekintő – 2016. október 14., péntek | 9:06

Több mint ezer ember halálát okozta október elején az elmúlt évek egyik legnagyobb hurrikánja Haitiban. A főváros nyomornegyedeiben élőknek a Malteser International azonnali segítséget nyújt, részt vesz az utcák és csatornák takarításában és higiéniai csomagokat oszt a járványok elkerüléséért.


Az elmúlt évtized legnagyobb karib-tengeri vihara, a Matthew hurrikán október első hetében söpört végig Haiti déli részén, magjában 230 kilométer/órás sebességet is elérő széllel és szakadó esővel. A hurrikán halálos áldozatainak száma meghaladja az ezret, közel félmillió ember maradt fedél és élelem nélkül az országban. A nemzetközi máltai segélyszervezet az elsők között érkezett a katasztrófa sújtotta térségbe. A Malteser International munkatársai megkezdték az utcák és csatornák tisztítását, higiéniai csomagok osztását és a lakosság felvilágosítását. A térségben ugyanis komoly aggodalomra ad okot a kolera terjedése, ezért a hatóságok és civil szervezetek arra összpontosítanak, hogy vizet, élelmet és gyógyszert juttassanak a menedékhelyeken befogadott ezrek számára, és információs kampányt folytassanak a járvány megelőzése érdekében.


„A vihar rendkívüli árvizet okozott” – mondta Kathrin Jewert, a Malteser International Haitin végzett programjának koordinátora. „A térségben nagyon sok ember még kunyhókban él a 2010-es pusztító földrengés után. Ezeket az építményeket a víz egyszerűen elmosta.” Az árvíz következtében a csatornák és az utak is megteltek szeméttel, emberi ürülékkel és hulladékkal. Ez a szennyezett állóvíz óriási veszélyt jelent az egészségre a nyomornegyedekben élők számára. „A legaggasztóbb, hogy a kolera és más betegségek könnyen terjednek ilyen helyzetben” – mondta Jewert, és hozzátette: „Teljes a káosz az országban. Rengeteg olyan terület van, ahová még nem jutottak el a mentőcsapatok. Ahová pedig eljutottak, ott óriási szükség van az utánpótlásra gyógyszerekből és élelmiszerekből.”


A hurrikán rendkívül súlyos problémákat okozott a dél-keleti Belle Anse régióban, mely az egyik legszegényebb térség az amerikai kontinens egyébként is legszegényebb államában. A vihar teljesen elvágta a területet a külvilágtól. „Az elmúlt évek súlyos aszálya után a hurrikán szinte teljesen letarolta a termést, ami miatt várhatóan komoly éhínség fenyegeti az ország lakosságát, ugyanis a délnyugati félsziget régiója Haiti éléskamrája.”


A Malteser International 2010 óta van jelen a Hispaniola sziget nyugati részén fekvő országban. A földrengés után hosszú távú munkába kezdett a szervezet, hogy elősegítse a vízelvezetők és szennyvíz-csatorna építését, erősítse a civil társadalom szereplőit, és közreműködjön a természeti katasztrófákra való felkészülésben. A nemzetközi máltai szervezet a főváros, Port-au-Prince nagy nyomortelepein, Cité Soleil és Tabarre környékén, valamint Belle Anse térségében dolgozik együttműködésben a helyi szervezetekkel.


Forrás és fotó: Máltai.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria