Életmentő műszerrel segíti a Katolikus Karitász az ungvári gyermekkórházat

Hazai – 2016. május 31., kedd | 13:35

A magyarországi Katolikus Karitász vezetői május 24–27. között Kárpátaljára látogattak, hogy a helyi munkatársakkal találkozva pontosabb képet kaphassanak az ottani viszonyokról, a családok és az intézményrendszer helyzetéről, valamint jobban megismerjék a kárpátaljai karitászcsoportok munkáját.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A munkácsi egyházmegyei Szent Márton Karitász által működtetett intézmények és programok megismerése után a hazai vezetők találkoztak Majnek Antal munkácsi püspökkel is, és ellátogattak a rászoruló családok részére ingyenes étkezést biztosító népkonyhákra, betekintést nyerhettek a ráti gyermekotthon, a bustyaházi magyar óvoda, a nagyszőlősi és a huszti rehabilitációs gyermekközpont, illetve a fogyatékkal élőket foglalkoztató viski gyertyaműhely működésébe, továbbá felkeresték Aknaszlatinán a Karitász-házat, és a viski és a pósaházi cigány iskolát is. A magyarországi küldöttség élelmiszer-adományt is vitt a gyermekekkel foglalkozó intézmények számára.

Ungváron életmentő készüléket adott át a városi gyermekkórháznak Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója. Az elmúlt hónapokban az anyaországi szervezet a fiziológiai osztály felújításának támogatásával, majd műtőlámpa adományozásával is segítette az intézmény működését, míg most egy nagylelkű, nevének titokban tartását kérő felajánlónak köszönhetően oxigénkoncentrátorral is hozzájárulhattak az orvosi ellátás sikeréhez.

Az adományozó néhány héttel ezelőtt meghatódva értesült a Katolikus Karitász kárpátaljai gyermeksegítő munkájáról, és megkereste a szervezetet, hogy szeretne csatlakozni ehhez a programhoz. Azt kérte, hogy az ő felajánlásából is vásároljanak a kórház számára olyan gyógyászati eszközt, amely elengedhetetlen az orvosi ellátásban, és beszerzésére az intézménynek nem lenne lehetősége. Így kerülhetett sor május végén arra, hogy az ebből az adományból vásárolt oxigénkoncentrátor a kórházba kerüljön. Az osztály főorvosa hálás volt és örömét fejezte ki, hogy a korábban használhatatlanná vált készülék helyett új érkezett, mert a kórházban kezelt gyermekek harminc százaléknál szükséges ennek használata.

Az ukrán pénznem leértékelődése, a folyamatos áremelkedés és a már évek óta tartó gazdasági és háborús válság miatt a kárpátaljai egészségügyi ellátás is különösen nagy nehézségekkel küzd. A kórházaknak az ungvári intézményhez hasonlóan nincs lehetőségük a szükséges eszközök pótlására, fejlesztésére, sokszor alapvető gyógyászati eszközök hiányoznak a betegek ellátásához. A Katolikus Karitász az elmúlt hónapokban már összesen közel egymillió forint értékű segítséget nyújtott az ungvári gyermekkórháznak.

A segélyszervezet ezúton is kifejezi háláját mindenkinek, aki csatlakozott a kárpátaljai családok és segélyprogramok támogatásához, s bíznak benne, hogy a magyarországi összefogás eredményeként a jövőben is Kárpátalja mellé tudnak állni. A 1356-os adományvonalon és a szervezet bankszámlaszámán továbbra is lehetőség van a kárpátaljaiak támogatására.

Forrás és fotó: Katolikus Karitász 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria