Elfeledett Raffaello-festményre bukkantak Nagy-Britanniában

Kultúra – 2016. október 9., vasárnap | 18:00

Mégiscsak Raffaello Sanzio reneszánsz olasz festő (1483–1520) munkája lehet az a Szűz Máriát ábrázoló festmény, amelyet annak idején mindössze 20 fontot érő másolatnak tituláltak, ám ha valóban eredeti, akkor 20 millió fontot (7,06 milliárd forint) is érhet.

A Szűz Máriát ábrázoló festmény a National Trust for Scotland nevű örökségvédelmi szervezet birtokában lévő 18. századi főúri kastélyban, a Haddo House-ban található – írta a The Guardian című brit lap internetes oldala.

A ház egyik eldugott részébe kiakasztott képre a BBC hamarosan induló televíziós sorozatának házigazdája, Bendor Grosvenor történész figyelt fel, amikor ellátogatott az aberdeenshire-i birtokra, hogy szemügyre vegye a házban található alkotásokat.

A szakember szerint a fényviszonyok ugyan elrejtették a kép finomabb részleteit, de még így is rögtön arra gondolt, hogy eredeti Raffaello-alkotással van dolga. A festményt régi, besárgult fénymáz borította. Grosvenor azonban mindig fürkésző szemekkel és zseblámpával járja be az ilyen házakat, készen állva a ritkaságok felfedezésére.

A történész szerint az 1505 és 1510 közöttről származó festményt a 19. század elején vásárolták, abban a tudatban, hogy eredeti Raffaellóról van szó, és 1841 tájékán ki is állították a művet a londoni Brit Intézetben a reneszánsz művész több másik alkotásával együtt, amelyeket ma is eredetiként tartanak számon.

Egy 1899-es vizsgálat során azonban mindössze 20 fontot érő másolatnak nyilvánították a művet – ez ma nagyjából kétezer fontot (706 ezer forint) jelent –, és egy kevésbé ismert reneszánsz művésznek, Innocenzo Francucci da Imolának tulajdonították.

„Egyszerűen túl jó ahhoz, hogy Innocenzo alkotása legyen” – mondta Grosvenor, aki a felfedezést követően engedélyt kért a National Trusttól a festmény helyreállítására.

A rengeteg kosz- és mázréteg eltávolítása után egy „lélegzetelállító” minőségű, „lenyűgözően gyönyörű alkotás” tűnt elő. A további vizsgálatok olyan részleteket tártak fel, amelyek szintén azt bizonyítják, hogy nem másolatról van szó: a képen látható arc például nagyon hasonlít Raffaello többi Szűz Mária-ábrázolásához.

Grosvenor szerint a bizonyítékok mind azt sugallják, hogy valóban Raffaello festette a képet, ami azt jelenti, hogy ez lehet Skócia egyetlen köztulajdonban lévő Raffaello-műve, amelynek mai értéke nagyjából 20 millió fontra rúghat.

A festmény felfedezésének részletes történetét a BBC4 Britain’s Lost Masterpieces (Nagy-Britannia elveszett mesterművei) című sorozatából ismerhetik meg az érdeklődők.

A nagyközönség a Haddo House ebédlőjében veheti szemügyre az alkotást, amely immár kiemelt helyet kapott az épületben.

Forrás: MTI

Fotó: The Guardian

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria