Elfoglalta hivatalát a debreceni Szent Anna-székesegyház új plébánosa

Hazai – 2017. augusztus 7., hétfő | 16:09

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök augusztus 6-án, Urunk színeváltozása ünnepén beiktatási szentmisén köszönte meg az új plébánosnak, Krakomperger Zoltánnak, hogy elfogadta ezt a szolgálatot, és megköszönte Orosz Lőrinc munkáját, aki huszonhat éven keresztül szolgált a székesegyházban.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a debreceni Szent Anna-székesegyház új plébánosává Krakomperger Zoltán teológiai tanárt, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Hivatalának irodaigazgatóját, a debreceni Szent István-egyházközség korábbi plébánosát nevezte ki.

A főpásztor augusztus 6-án, Urunk színeváltozásának ünnepén beiktatási szentmisén köszönte meg az új plébánosnak, hogy elfogadta ezt a szolgálatot, és egyben megköszönte Orosz Lőrinc atyának a munkáját, aki nyugdíjba vonulásáig, huszonhat éven keresztül szolgált a székesegyházban.

A szentmise előtt Csicsovszkiné Szilassy Emília, a Szent Anna-egyházközség képviselő-testületének világi elnöke szólt Krakomperger Zoltán plébánoshoz, és biztosította őt a testület és a közösség támogatásáról.

Palánki Ferenc püspök homíliájában a papi hivatás különlegességét hangsúlyozta, hiszen a pap Jézus Krisztust képviseli az emberek között. Szent II. János Pál pápa gondolatát idézte: a híveknek joguk van úgy fordulni a paphoz, mintha Krisztushoz fordulnának, s a papnak kötelessége támaszt nyújtani, és úgy szeretni, mint ahogy Jézus Krisztus szerette az ő népét.


Urunk színeváltozásának ünnepén arra emlékezünk, hogy Krisztus megmutatta isteni dicsőségét az általa kiválasztott három apostolnak  – Péternek, Jakabnak és Jánosnak –, azoknak, akiknek különleges szerepet szánt. A püspök kiemelte: Jézus Péterre bízta az egyházát; Jakab volt az első, aki az evangéliumért vértanúként halt meg, és János, a szeretett tanítvány mindvégig kitartott Krisztus mellett. Ott volt a kereszt alatt, nem futott el, és ő, látva az üres sírt, hitt. János apostol továbbá evangéliumot írt, és neki köszönhetjük a különböző közösségeknek írt három levelet, valamint a Jelenések könyvét. „Ezek az apostolok látták, hogy Isten itt járt a földön” – hangsúlyozta a főpásztor, majd hozzátette, mindazok, akik nyitott szívvel élik az életüket, hitelesen tanúsíthatják Isten jelenlétét a világban.


A templom a megyéspüspök székesegyháza, ahol a püspök széke, katedrája található, ezért nevezik katedrálisnak. A megyéspüspök a székesegyház közösségének felelősségére is felhívta a figyelmet, amely mintaként kell hogy szolgáljon az egyházmegye többi plébániája előtt, hogy hitelesen tanúságot téve mások is hitre ébredjenek.

„A színeváltozás eseménye olyan, mint egy szentmise, amikor elemelkedünk a hétköznapok szintjéről, és átélhetjük annak csodáját, hogy »jó nekünk itt lenni«. Mivel az isteni élményt nem lehet magunkba zárni, el kell indulnunk, végig kell járni az utunkat, teljesítve hivatásunkat. A papnak különleges szerepe van abban, hogy ezt a hívek átélhessék, és úgy menjenek le a hegyről, a templomból, hogy vállalják a kereszthordozást, a mindennapi élet áldozatát, terhét. Isten mindannyiunkhoz így akar szólni: »Te vagy az én szeretett fiam« (Lk 5,37), azt akarja, hogy eljusson a szívünkhöz az Ő szeretete. Legyünk tehát áldottak, és ezáltal legyünk áldás a ránk bízottak számára” – zárta beszédét Palánki Ferenc megyéspüspök.
 
Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria