Elhunyt Angelica anya, a legnépszerűbb katolikus tévécsatorna alapítója

Kitekintő – 2016. március 29., kedd | 19:30

A nagy tiszteletnek örvendő amerikai ferences örökimádó nővér, Angelica anya 92 évesen hunyt el március 27-én, húsvét vasárnapján. Ő alapította az EWTN nevű amerikai és nemzetközi katolikus televíziós csatornát, amelynek ma már 230 millió nézője van szerte a világon.

Rita Rizzo 1923. április 20-án született az Ohio állambeli Cantonban, olasz bevándorló családban. Édesapja elhagyta a családot, édesanyja pedig, aki ezután depressziótól szenvedett, elvesztette az állását. A fiatal lány úgy végezte el iskoláit, hogy közben alkalmi munkákat vállalt.

Tizennyolc éves korában erős gyomorfájdalmak kezdték gyötörni, ágynak esett, panaszaira nem találtak magyarázatot. Ekkor valaki azt javasolta neki, imádkozzon Kis Szent Terézhez. Rita – bár az orvosok tehetetlenül álltak betegsége előtt – az imádság után meggyógyult. Megtért, és belépett a ferences rend női ágába, a clevelandi örökimádó klarissza nővérekhez.

1955-ben egy nap a kolostor takarítása közben súlyos balesetet szenvedett. Megműtötték a gerincét, fennállt a veszély, hogy mozgásképtelen marad. A műtét előtt azt ígérte az Úrnak, ha továbbra is képes lesz járni, kolostort alapít Alabamában, hogy evangelizáljon az afroamerikai lakosság körében.

Megkapta a gyógyulás kegyelmét, és néhány társával együtt Birminghambe ment, abba a városba, ahol akkoriban a legélesebbek voltak a faji ellentétek, és ahol a legtöbb támadás érte a katolikusokat. A nővéreket úgy fogadták, hogy éjszaka több lövés is érte szálláshelyüket. Angelica anya itt az új közösség elöljárója lett, sikeres igehirdetőnek bizonyult.

Kezdetben lelkiségi olvasmányt írt, majd hangfelvételeket készített meditációiból. 1971-ben készült vele először rádiófelvétel. Híre gyorsan terjedt, Pat Robertson, az ismert protestáns televíziós prédikátor is felfigyelt rá. A szerzetes nővér saját műsort indíthatott Zarándoklatunk címmel.

1978-ban fordulat következett be életében. A televíziós társaság, amely foglalkoztatta, leadott egy istenkáromló filmet. Angelica anya tiltakozott ez ellen, és azzal fenyegetőzött, hogy átmegy egy másik társasághoz. Az igazgató ekkor azt mondta neki: „Ha elmész innen, nem lesz helyed többé a televízióban.” „Akkor csinálok magamnak egy saját televíziót” – válaszolta.

1981-ben indította el az EWTN-t (Eternal Word Television Network – Global Catholic Network), az Örök Ige Televíziós Hálózatot. Egy garázsban alakították ki a stúdiót, nem sokan hittek benne, de ő ragaszkodott hozzá, hogy a média dzsungelében megszólaljon az evangélium hangja is. A kezdeti nehézségeket követően a kezdeményezés szárnyra kapott.

Angelica anya lemondott a kereskedelmi célú reklámokról és a tévénézők, támogatók segítségében bízott. Bízott benne, hogy jóakarói hisznek benne és tiszteletben tartják függetlenségét. Valójában az isteni gondviselésre bízta magát – ez sokszor közvetlen munkatársai előtt is őrültségnek tűnt. A vállalkozás sokszor a csőd szélén állt, ám végül mindig megoldották a felmerülő problémákat. A legfontosabbnak soha nem az eszközöket tartotta, hanem magát az üzenetet, amely ha erőteljesen szól, akkor vonzza az embereket.

Az EWTN csatorna szentmiséket, katekéziseket, bibliaolvasást, vallásos híradásokat sugároz. Angelica anya a legjobb igehirdetőket, teológusokat hívta meg a televíziójába – olyanokat, akiknek a tanítása teljes összhangban volt az egyház tanításával. A legnézettebb az a lelkiségi műsor volt, amelyet ő maga vezetett.

„Egy olyan hálózatot hozott létre, amely a katolikus közemberek felé fordul: megértette, mire van szükségük, táplálta a lelküket” – mondta róla 1995-ben Charles Chapot, Philadelphia érseke.

Angelica anya egy agyvérzést követően 2002-ben visszavonult. Az alabamai Hanceville-ben halt meg 2016. március 27-én, abban a kolostorban, amelyet ő maga alapított 1996-ban. Nemcsak abban volt tehetséges, hogy a médián keresztül hirdette az evangéliumot, hanem abban is, hogy tanítása nyomán sok hivatás támadt.

Ma már világszerte 144 országban 230 millióan nézik a 24 órás katolikus tévéadót.

Forrás és fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria