Elhunyt a brazíliai magyar bencés monostor első apátja

Megszentelt élet – 2017. október 12., csütörtök | 18:25

Linka Ödön Ernő OSB a Magyar Bencés Kongregáció prézes apátja és a São Pauló-i Szent Gellért Apátság apátja életének 92., szerzetességének 74., áldozópapságának 69. évében a betegek szentségével megerősítve 2017. október 4-én hazatért Mennyei Atyjához.

Az elhunyt apátot október 5-én São Paulóban a Szent Gellért Apátság templomában bemutatott gyászmisét követően temették el a templom kriptájában.

Linka Ödön 1925. december 12-én született Kemenespálfán. 1944. május 25-én öltözött be Pannonhalmán. Elsőfogadalmat 1946. május 25-én, örökfogadalmat 1949. április 19-én tett, áldozópappá 1949. július 10-én szentelték. 1949–50-ben fejezte be tanulmányait Pannonhalmán. 1950 és 1953 között mint káplán és kántor szolgált Ménfőcsanakon, 1953-tól 1959-ig kántor volt Veszprémvarsányban, ezután 1967-ig Budapesten.

1967-ben Jordán Emil perjel hívására ment a brazíliai Szent Gellért Perjelségbe, São Paulóba. Kezdetben hazai tapasztalataira támaszkodva a magyar kolóniával foglalkozott, közben a Vila Anastáció-i Szent István-templomban is végzett lelkipásztori munkát. Később a morumbi Szent Benedek-templom második plébánosa lett. 1981-ben őt választották meg az akkorra már magyar-brazil szerzetesi közösség perjelének. Az 1981 és 1989 közötti időszak küzdelmes volt számára, mert a közösségi kihívások, például a magyar szerzetesek elöregedése, a brazil fiatalok elhivatottságának bizonytalansága arra ösztönözték, hogy szembenézzen a korábban vállalt munkaterületek átadásával vagy megszüntetésével.

A szegények iránti szeretete a szociális vállalások fejlesztésére ösztönözte, különösen Paraisópolisban. Közben eljött az idő, hogy szorosabbra fűzze kapcsolatát Magyarországgal és a Pannonhalmi Főapátsággal. Cselekvőn vett részt az oblátusközösség megalapításában.

1989-ben a Szent Gellért Apátság közössége első apátjának választotta. Nagy hangsúlyt helyezett a szerzetesi élet erősítésére, a liturgia megújítására, a fiatalok képzésére. A brazil és latin-amerikai szerzetesi környezet felé való nyitása a CIMBRA (Brazil Szerzetesrendek Konferenciája) és az UMLA (Latin-amerikai Szerzetesek Konferenciája) egyik tartóoszlopává tette őt. Munkájával megteremtette a feltételeket apátságuk megerősödéséhez, előkészítette az utat a Szent József-kolostor megalapításához Itapecerica da Serrában.

Apáti szolgálatát tizenhat éven keresztül végezte. 2001-ben a Szent Imre Kollégium és 2003-ban a Szent Gellért Apátság ötvenéves jubileumi megemlékezéseit még ő vezette, de tekintettel hajlott korára, 2005 májusában lemondott apáti tisztéről. A közösség munkájában még részt vállalt, majd ereje fogytával teljesen visszavonult. Sokak lelki támasza volt még ekkor is.

2017 májusában a vizitáció során még örömmel fogadta második apátutódja megválasztását, és szeretettel köszöntötte magyarországi rendtársait, barátait. Október 4-én csendesen hazatért a Mennyei Atyához.

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

Fotó: asg.org.br

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria