Elhunyt Darío Castrillón Hoyos bíboros

Kitekintő – 2018. május 20., vasárnap | 17:36

A kolumbiai bíboros a Papi Kongregáció korábbi prefektusa volt. Ferenc pápa gyásztáviratot küldött halálhíréről értesülve. Temetési szertartását május 19-én tartották a Szent Péter-bazilikában. Szülővárosában, a kolumbiai Medellín székesegyházában helyezik örök nyugalomra.

Darío Castrillón Hoyos bíborost kifejezett kérésére szülővárosában, a kolumbiai Medellín székesegyházában helyezik örök nyugalomra. Halálával a Bíborosi Kollégium összetétele 213-ra változott, amelyben 115 a pápaválasztó, és 98 a nem választó bíborosok száma.

Május 18-án, pénteken 88 éves korában hunyt el Rómában a kolumbiai bíboros, Darío Castrillón Hoyos. Májusban, a Szűz Máriának szentelt hónapban halt meg, akinek nagy tisztelője volt a főpásztor. Ferenc pápa gyásztáviratában az evangélium kiváló szolgájának nevezte, és emlékeztetett az Egyházért végzett nagylelkű szolgálatára, értékes munkájára a Szentszéknél, különösen is a Papi Kongregáció prefektusaként és az Ecclesia Dei Pápai Bizottság elnökeként.


Darío Castrillón Hoyos 1929-ben született a kolumbiai Medellínben. Fiatalon belépett az egyházmegyei kisszemináriumba. Európában végezte tanulmányait, a római Pápai Gergely Egyetemen doktorált kánonjogból, majd szociológiából a Leuveni Katolikus Egyetemen Belgiumban. 1952-ben szentelték pappá, majd visszatért Kolumbiába, ahol plébánosként szolgált. 41 évesen, 1971-ben VI. Pál pápa Pereira segédpüspökének nevezte ki, abban az egyházmegyében, ahol 21 évig plébános volt. 1983-ban a Latin-Amerikai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CELAM) főtitkára lett. 1987-ben a szervezet elnöke lett, amely pozíciót 1991-ig töltött be. 1992-ben Bucaramanga érsekévé nevezte ki II. János Pál.

1996-ban II. János Pál pápa Rómába hívta, a Papi Kongregáció prefektusi székébe. 1998-ban a lengyel pápa bíborossá kreálta. 2000-ben az Ecclesia Dei Pápai Bizottság elnöke is lett. 2009-ben, amikor betöltötte 80. életévét, XVI. Benedek pápa elfogadta lemondását. Ettől kezdve tanácsadóként dolgozott a Szentszék dikasztériumaiban és prefektúráin, illetve különböző pasztorális területeken. A múlt évben ünnepelte pappá szentelésének 65. évfordulóját. Halála előtt kifejezte vágyát, hogy a medellíni székesegyházban helyezzék örök nyugalomra, hogy szülővárosában, népe között pihenjen.

Darío Castrillón Hoyos bíboros temetési szertartását május 19-én, szombaton délután fél háromkor tartották a vatikáni bazilika katedraoltáránál. A liturgiát Angelo Sodano bíboros, a Bíborosi Kollégium dékánja vezette. A szentmise végén Ferenc pápa végezte a temetési szertartás búcsúvételi részét.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria