Elhunyt Keith O’Brien bíboros

Kitekintő – 2018. március 20., kedd | 11:13

80 éves korában, március 19-én elhunyt Keith O’Brien bíboros, Saint Andrews és Edinburgh egykori érseke.

Keith O’Brien 1938. március 17-én született az észak-írországi Ballycastle-ben. Tíz éves korában költözött családjával Skóciába, majd glasgow-i tanulmányai után az edinburghi egyetemen szerzett kémikusi és matematikusi diplomát. Ezt követően lépett be a szemináriumba, pappá 1965-ben szentelték. Húsz éven át különféle egyházi kollégiumokban folytatott lelkipásztori és oktatói munkája után 1985-ben nevezték ki Saint Andrews és Edinburgh érsekévé. 2002 és 2012 között a skót püspöki konferencia elnöke volt, 2003-ban II. János Pál kreálta bíborossá.

2005-ben részt vett a konklávén, de a 2013 márciusi pápaválasztástól visszalépett a személyéhez kapcsolódó pedofil vádak miatt. Keith O’Brien a későbbiekben nyilvánosan kért bocsánatot: „Szexuális életvitelemnek voltak olyan mozzanatai, melyek nem feleltek meg azoknak az alapnormáknak, melyeket tőlem, mint paptól, érsektől és bíborostól elvártak. Bocsánatot és megbocsátást kérek mindazoktól, akiket megbántottam. Kérem a katolikus egyház és a skótok megbocsátását is. Életem hátralévő részét nyugállományban töltöm és nem töltök be semmi szerepet a skót katolikus egyház közéletében.”

Visszavonulását követően lemondott bíborosi címéről, valamint annak jogairól, és az adott kánonjogi paragrafusokra hivatkozva hivatalosan elismerte, hogy szexuális visszaéléseket követett el kiskorúak ellen. A hivatalos szentszéki dokumentum szerint „Ferenc pápa kinyilvánította a skót egyház valamennyi tagja iránti lelkipásztori aggodalmát és arra bátorította őket, hogy bizalommal járják tovább a megújulás és a kiengesztelődés útját”. Utóda, Leo Cushley érsek arra szólította fel a híveket, hogy „imádkozzanak a lelkéért és mindazokért, akiket megbántott, megsebzett és akiknek csalódást okozott”.

Patrick O’Brien halálával 214-re csökkent a bíborosok száma, akik közül 117 a választó, 97 pedig a nem választó bíboros.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vaticannews.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria