Elhunyt Pollmann Anna Apollónia CJ nővér

Megszentelt élet – 2018. január 16., kedd | 15:57

Január 8-án, életének 92., szerzetességének 75. évében elhunyt Pollmann Anna Apollónia CJ nővér, aki 86 éves koráig szolgálta a veszprémi Regina Mundi-plébániát. Élete utolsó öt évét a Congregatio Jesu rend (angolkisasszonyok) zugligeti otthonában töltötte.

Apollónia nővér lelki üdvéért Veszprémben, a Regina Mundi-templomban mutatnak be engesztelő szentmisét január 26-án 14 órakor, ezt követően kísérik utolsó útjára az alsóvárosi temetőbe, ahol az angolkisasszonyok sírboltjában helyezik örök nyugalomra.

Apollónia nővér Móron született 1926-ban, sváb katolikus családban. Fiatal lányként a Mária-kongregáció tagja lett. 1943-ban, 17 éves korában csatlakozott az angolkisasszonyok rendjéhez (mai neve: Congregatio Jesu rend). 1947-ben tett szerzetesi fogadalmat. Kiskanizsa, Somlóvásárhely és Felsőörs után huszonöt évig Veszprémben szolgálta az Egyházat. Akkoriban ötven nővér élt a rendházban. Jelöltként mindenféle házimunkában vett részt, majd a sekrestyési feladatokat bízták rá.

1944-ben kezdte meg kétéves noviciátusát a zugligeti anyaházban. Az 1947-es fogadalomtétel után visszahelyezték a veszprémi rendházba. 1948-ban a városlődi plébánián szolgált három rendtársával együtt. Fellendítették a hitéletet a faluban, a gyermekeknek hittant tanítottak. 1950-ben, a magyarországi szerzetesrendek felszámolása idején a rendőrök elvitték a nővéreket, és állami állást ajánlottak nekik, ha kilépnek a rendből, de ők ezt nem fogadták el. Ezért az irgalmas nővérek pilisligeti házába toloncolták ötszáz másik szerzetesnővérrel együtt. Néhány hét múlva a zirci apátságba helyezték át őket.

1990-ben ismét lehetővé vált, hogy szerzetesként éljen, így visszatérhetett a veszprémi rendházba, ahol huszonöt éven át végezte a sekrestyési feladatokat. 2012-ben búcsúzott el az egyházközségtől. Porga Gyula polgármester a város nevében Pro Meritis díjjal ismerte el a nővér áldozatos szolgálatát.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria