Elhunyt a száz esztendős Capovilla bíboros, Szent XXIII. János pápa hajdani titkára

Kitekintő – 2016. május 27., péntek | 14:21

Loris Francesco Capovilla május 26-án hunyt el Olaszországban, Bergamóban. Tavaly október 14-én töltötte be századik életévét, Ferenc pápa 2014. február 22-én, 98 évesen kreálta bíborossá.

Capovilla bíboros 1915. október 14-én született Pontelongóban, 1940-ben szentelték pappá. Titkári munkáját Angelo Giuseppe Roncalli mellett már a velencei években megkezdte. XXIII. János halálát követően az utód, VI. Pál 1967-ben Chieti érsekévé, majd 1971-ben a népszerű, sok zarándokot vonzó Mária-kegyhely, Loreto prelátusává nevezte ki. Nyugalomba vonulásáig, 1988-ig Loretóban szolgált.

Capovilla, aki végigkövette a II. vatikáni zsinatot és végigkísérte XXIII. János pápaságát, a kor fontos tanúja. Élete utolsó éveiben Szent XXIII. János pápa szülőfalujában, a Sotto il Monte nevű kis Bergamo környéki faluban élt, 2014. március 1-jén Angelo Sodano bíboros, a bíborosi testület dékánja mint Ferenc pápa személyes küldöttje itt adta át neki ünnepélyesen a bíborosi birétumot és a gyűrűt. A Santa Maria in Trastevere cím, amelyet Ferenc pápa Capovilla bíborosnak juttatott, egyike a legősibb és legtekintélyesebb bíborosi címeknek.

* * *

Az Agensir hírügynökségnek korábban adott interjúban Capovilla bíboros elmondta: XXIII. János pápa arra tanította meg papi életét illetően, hogy legyen csendes, rejtőzködő, alázatos, szeretetből szolgáló. Fontos, hogy a keresztény élet legyen egyszerű és körültekintő: „Ha egyszerű vagy, nyitott vagy, tekinteteddel Isten felé fordulsz, nem félsz semmitől és senkitől. Ha körültekintő vagy, semmit nem teszel magadtól, és nemcsak az egyház, hanem az egész emberi család részének érzed magad.”

János pápával együtt vallotta a most elhunyt főpásztor is vallotta: ő a világ polgára, mert az egész világ a családja az Isten által akart egységben, amelyről Jézus beszélt, és amelyet örökségül hagyott nekünk. 

Forrás: Avvenire.it; Agensir.it

Fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria