Elhunyt Urbach Zsuzsa, a PPKE Művészettörténet Tanszékének alapítója

Hazai – 2020. december 3., csütörtök | 19:33

2020. november 27-én, életének 88. évében elhunyt Urbach Zsuzsa, a PPKE BTK Művészettörténet Tanszék alapító tanszékvezetője. Fő kutatási területe a 15–16. századi osztrák, német, magyar és németalföldi festészet és ikonográfia volt.

A németalföldi festészet nemzetközi hírű szaktekintélyeként a Szépművészeti Múzeumban végzett több évtizedes kutatói tevékenység után szervezte meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a művészettörténet oktatását, 1995–2005-ig vezette a tanszéket. Az általa nevelt generációra meghatározó hatást gyakorolt szaktudásával, őszinteségével és humorérzékével. Tanszékvezetőként a tanmenet kidolgozásában és az előadók kiválasztásában a művészettörténészek gyakorlati tevékenységének megalapozását tartotta szem előtt. Ennek köszönhetően a tanszék szakmai körökben hamar rangot szerzett magának, és végzettjeit a mai napig szívesen foglalkoztatják a múzeumi, a műemléki vagy a műkereskedelmi területen. Kutatóként és muzeológusként elsősorban a keresztény ikonográfia és a festmények technikai vizsgálata területén mutatott fel új eredményeket, amelyek nagyszerű összegzését nyújtotta a Szépművészeti Múzeum korai németalföldi festményeinek 2015-ben megjelent kétkötetes szakkatalógusában.

Nemcsak szaktudásának mélységével, hanem fordulatos pályájáról, utazásairól és kiterjedt nemzetközi kapcsolatairól szóló történeteivel is elbűvölte hallgatóságát és kollégáit. A szakma egyik legnagyobb tekintélyű képviselője volt, akinek gondoskodó szeretete pótolhatatlan marad tanítványai és kollégái számára.

Nyugodjék békében!

Forrás: PPKE BTK

Fotó: PPKE BTK/Jernyei Kiss János

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria