Elindult a Karitász „Akarom tovább” programja Kispesten

Hazai – 2019. július 12., péntek | 11:40

Kispesten 35 család részvételével folytatódik a Katolikus Karitász családtámogatási programja. A nyolc hónapig tartó program során számos olyan gyakorlati tanácsot, háztartásvezetési praktikát sajátítanak el a családok, amelyek hosszú távon jelentős javulást eredményezhetnek életkörülményeikben.

Június utolsó hétvégéjén indult el Kispesten az „Akarom tovább” program foglalkozássorozata. A megnyitón Szigetvári Györgyné, a Kispesti Nagyboldogasszony Karitász vezetője, majd Vinczek György alpolgármester és Varga Attila, az önkormányzat szociális bizottságának elnöke köszöntötte a családokat.

A program első alkalmán az egészséges táplálkozásról és sok családot érintő táplálkozási problémákról – liszt- és laktózérzékenység, inzulinrezisztencia – tanultak a résztvevők, majd házi vegetát készítettek friss zöldségekből. Ezalatt fejlesztő és ismeretterjesztő célú játékos gyermekfoglalkozásokat tartottak a Karitász önkéntesei  a jelen lévő gyerekeknek. Így a szülők zavartalanul vehettek részt a napon.

* * *

Az „Akarom” program 2015-ben indult el először a XIX. kerületi Karitász szervezésében. Elsődleges célja a nehéz anyagi helyzetben élő gyermekes családok anyagi, szociális és mentális segítése olyan programok által, amelyek rövid távon segítik a család szociális helyzetét, hosszú távon pedig elősegítik a rossz szociális helyzetből való kilábalást, az anyagi stabilitás elérését.

A több hónapig tartó program során a részt vevő családok megtanultak háztartási naplót vezetni, hogy áttekinthetővé és tervezhetővé váljon pénzügyi helyzetük, megtalálják azokat a lehetőségeket, amelyekkel megtakarítást érhetnek el. A foglalkozások alatt megismerkedtek a tudatos háztartásvezetés alapjaival, higiéniai praktikákat sajátítottak el, gyermeknevelési tanácsokat kaptak.

A program olyan családoknak szól, akik „akarnak” is tenni annak érdekében, hogy életükben, szociális helyzetükben pozitív változás következzen be. A kispesti Karitász 2015-ben és 2018-ban is megszervezte a programot, összesen 85 család részvételével.

Az „Akarom tovább” programba azok a családok jelentkezhettek, akik már az „Akarom” programban is eredményesen vettek részt és szeretnének további ismereteket elsajátítani. A program nyolc hónapig tart, részét képezik a családgondozás, az ismeretterjesztő foglalkozások, a tudatos háztartásvezetésre és a takarékoskodásra való ösztönzés. A program zárásaként a családok közösen értékelik gazdálkodásukat a Karitász-koordinátorral.

Forrás: Katolikus Karitász

Fotó: Csapó Viktória

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria