Élisabeth De Baudoöin: Teréz és Ferenc

Kultúra – 2021. április 10., szombat | 15:04

A szerző francia újságíró, Vatikán-szakértő. Kutatásaira alapozva állítja: az első látásra oly különböző francia kármelita nővér, Lisieux-i Kis Szent Teréz és az argentin jezsuita pápa úgy hasonlítanak egymásra, mintha testvérek lennének, és úgy járnak együtt, mint két barát a szentek közösségében. Így találkozva velük, még vonzóbbak és követendőbbek lesznek számunkra.

A kötetből kiderül: Ferenc pápa 2016 februárjában, gyermekekkel találkozva, egyikük kérdésére árulta el, hogy a szentek közül barátja Assisi Szent Ferencnek, Szent Ignácnak és a Gyermek Jézusról nevezett Teréznek. Amit a pápa Szent Terézben szeret, az az irgalmasság elsősége, a szeretet központi jellege és az Istenre ráhagyatkozás szükségessége, amely tanításának középpontjában áll. Kis Szent Teréz néhány hónappal a halála előtt írt egy verset, amelyben a szeretetet egy „csodálatos fához” hasonlítja, amelynek gyökere „az Égben található”, és ahol „megpihenhetünk anélkül, hogy vihartól félnénk”. A Szentatya személyesen mesélte el a könyv szerzőjének, hogy egész életét Kis Szent Teréz közbenjárására bízta, amelyet hathatósnak ítél, és a lelki élet mesternőjének tekinti őt.

A könyv szerint Jorge Mario Bergoglio Teréz iránti tisztelete gyermekkorában kezdődött és mindmáig tart. A kötet írója kifejti: a jezsuita pápa számára kísérni annyit jelent, mint valakit testvérnek, barátnak tekinteni, vele menni, hogy támogassa, segítse, vezesse. Ezt a szerepet tölti be mellette Teréz: „nagyhatalmú és hűséges barátnő, aki meghallgat, s gyors és hatékony válaszokat hoz, szerető és előzékeny nővér, aki őrködik, támogat és megelőz”. Ferenc pápa nem azt kéri Teréztől, hogy rendezze el vagy varázsütésre szüntesse meg a problémákat, hanem hogy segítsen neki „megtenni a saját részét”, hogy az Ég a segítségére siessen. Ha jelet kér, az egy egyszerű „elismervény”: Teréz tudassa vele, hogy meghallgatta imáját.

Kis Szent Teréz a halálos ágyán megígérte, hogy a mennyből rózsaesőt hullat majd a földre. Élisabeth De Baudoöin megemlíti, hogy Ferenc pápa számára égi jel Lisieux-i Szent Teréztől, ha fehér rózsát kap. Még bíboros, érsek korában történt: egyik alkalommal bonyolult és fontos döntést kellett meghoznia. Teréz kezébe helyezte a dolgot. Nem sokkal később egy ismeretlen nő három szál fehér rózsát hagyott a sekrestye küszöbén. Egy másik esetben Bergoglio bíboros, érsek augusztus 7-én, mint minden évben, vezette a Cayetano-szentély ünnepét. Ez több órai gyaloglással jár, Buenos Aires tíz negyedében. A bíborosnak nagyon fájt a lába, Szent Terézt kérte, azzal a meggyőződéssel: ha ez Isten akarata, teljesíteni tudja kötelességét. A menet elindult, a későbbi pápa borzasztóan szenvedett. Egyszer csak kivált a tömegből egy férfi, és elővett a kabátjából egy fehér rózsát. A bíboros elvette tőle, megáldotta, egyetlen szó nélkül. Ezt követően végigjárta a tíz negyedet, és nem érzett fájdalmat a lábában.

Ferenc pápa nagyon sok emberért imádkozik, ahogy azt lelki fia, Diego Fares mondja: azok a nehézségek, amelyekről beszél, nem saját problémái, hanem másokéi. Sajátos kapcsolatot létesít az emberekkel nehézségeik, problémáik által, gondjaiba véve azokat imájában és együtt szenvedve velük. Ezen a ponton Ferenc nagyon is „lelki testvére” Teréznek, aki már a Kármelbe való belépése előtt hordozta felebarátját az imában és áldozatban, ahogy Bergoglio bíboros mondta.

Híres történet Kis Terézről, hogy tizennégy évesen imádkozott, mégpedig magához Krisztushoz, egy három ember életét kioltó, kegyetlen gonosztevőért, Henri Pranziniért, nehogy elkárhozzon. „Teljesen biztos vagyok benne, hogy meg fog bocsátani a szegény szerencsétlen Pranzininak, amit akkor is hinnék, ha nem gyónna, és semmiféle jelét nem mutatná a bűnbánatnak, annyira bíztam Jézus végtelen irgalmában, de mégiscsak a bűnbánatnak egy jelét kértem tőle, saját vigaszomra… Imám betű szerint meghallgatásra talált!” – írja az Egy lélek történetében, és végül megtörténik a csoda: Pranzini nem gyónt meg, de amikor felment a vérpadra, megragadta a feszületet, amit a pap eléje tartott, és háromszor megcsókolta. Ez a tapasztalat szilárdította meg Teréz életében a közbenjárást, ezt a másokért mondott imát, amely nem ismer határokat, elér egészen az ellenségig, ahogy ez történik Jorge Mario Bergoglio életében is. Mindketten nagy közbenjárók „az Örökkévaló színe előtt” – írja a könyv szerzője.

A francia újságírónő emlékeztet rá: Teréz Jeanne d’Arc küldetése című misztériumdrámájában Alexandriai Szent Katalin megígéri Johannának: „Nővéred és barátod vagyok, mindig őrködni fogok fölötted.” Halála óta Teréz számos ember életében beváltotta ezt az ígéretet. Egy ilyen ígéret ölt testet „különösen is Ferenc életében: a normand kármelita az argentin pápa számára nővér és barátnő, tanácsaival segít és őrködik fölötte”.

A könyvhöz Marc Ouellet kanadai bíboros írt utószót. Kiemeli: Teréz és Ferenc pápa „kettős meggyőződése”, hogy „minden kegyelem”, egyáltalán nem ítéli őket tétlenségre, „hanem megerősíti, hogy átöleljék a meg nem értés, az éjszaka, sőt az árulás keresztjét, hogy egyetlen lélek se vesszen el”.

A kötetet Katalin Ildikó nővér OCD fordította.

Élisabeth De Baudoöin: Teréz és Ferenc
Sarutlan Kármelita Nővérek, 2021

A kötet megrendelhető az Új Ember Online Könyváruházban.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria