Elkészült a Római Kúria új apostoli konstitúciójának vázlata

Ferenc pápa – 2018. június 19., kedd | 12:19

Háromnapos ülést tartott a kilenctagú bíborosi tanács június 11. és 13. között Ferenc pápa részvételével. A megbeszélésen a „Praedicate Evangelium” kezdetű új apostoli konstitúció vázlatával foglalkoztak, amelyet átadnak a Szentatyának, hogy áttekintse és kiegészítse a szükséges változtatásokkal.

A Praedicate Evangelium dokumentum első változatát átnyújtották Ferenc pápának – mondta el Greg Burke szentszéki szóvivő az újságíróknak tartott sajtótájékoztatón június 13-án, miután véget ért a bíborosi tanács 25. ülése. A bíborosi tanács következő ülését szeptember 10. és 12. között tartják a Vatikánban.

Az új apostoli konstitúció vázlatának áttekintésén túl a sajtótájékoztatón szó esett a Szentszék és a Vatikáni Kormányzóság pénzügyi és szervezeti struktúráját érintő reform egyes lépéseiről is. Brian Ferme prelátus, a Gazdasági Tanács titkára bemutatta a célkitűzéseket és az alapelveket, amelyek között szerepel a pazarlás elkerülése, az átláthatóság elősegítése és a könyvelési alapelvek megfelelő alkalmazásának biztosítása.

Ferme prelátus továbbá utalt a pozitív eredményekre is, ezek között említette a költségvetési tervek és a végleges költségvetések előkészítésére kidolgozott egységes eljárást, a kiadásokra való nagyobb odafigyelést, a nagyobb együttműködést és a pénzügyi reform jobb megértését, ezentúl pedig az átláthatóságra irányuló mentalitás fokozatos kialakulását. 

A sajtótájékoztatón kiosztottak egy dokumentumot, amelyet a bíborosi tanács készített és a Római Kúria reformfolyamatáról szól. Ebben kiemelik, hogy a munka folytatását ösztönző alapelv Ferenc pápa Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdításából származik: „Olyan missziós választásról álmodom, amely képes minden dolgot átalakítani, hogy megfelelő csatornává váljon a mai világ evangelizálására.”

A reform folyamatában három alapvető kritérium különböztethető meg. Az első a hagyomány, vagyis a történelemhez való hűség, folyamatosságban a múlttal. A második a megújulás: ebből a folyamatból merít ihletet a Kommunikációs Titkárság, a bíborosi tanács és a Gazdasági Titkárság. A harmadik kritérium a koordináció, az összehangolás, amelyet elkísér egy egyszerűsítési folyamat. Ennek részeként vontak össze a közelmúltban néhány dikasztériumot.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria