Elkezdődött a szombathelyi egyetemi lelkészség előadás-sorozata a keresztény Európa mítoszáról

Hazai – 2016. március 3., csütörtök | 18:59

A Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség öt éve szervezi nyitott előadás-sorozatait a Savaria Egyetemi Központban. A február 29-én kezdődött tavaszi sorozat, amely a tizedik a sorban, a keresztény Európa mítoszának témáját helyezi fókuszba.


A kereszténység létezhetne Európa nélkül, de Európa nem létezhetne a kereszténység nélkül – ez a gondolat adta meg a szemeszternyitó előadás értelmezési keretét.

Németh Norbert egyetemi lelkész, főiskolai tanár előadásában a kultúrák válságában küszködő Európáról szólt, rámutatva a válság gyökereire és okaira.

Mit is jelent a kultúrák válsága? – vetődött fel a kérdés. – Legkevésbé sem arról van szó, hogy az európai kultúra problémáit a betelepülők radikálisan eltérő kultúrája okozná. Ha ez az ütközés fönnállna, az valójában csak következménye lenne annak a belső válságnak, amit Európa évszázadok óta érlel.


Mi tehát a kontinens válságának oka? XVI. Benedek pápa szavaival válaszolva: a racionalista kultúra térnyerése az ok – emelte ki Németh Norbert. – Pontosabban az ész teljes önállósulása, mely levetette magáról az isteni eredetet, az erkölcsi megfontolásokat. Az emberi értelem függetlenítette magát a Teremtő Értelemtől, az alázat követelményétől, és eljutott a tudomány és a technológia helytelenül felfogott hatalmához.

A kultúra olyan, mint a testben az immunrendszer – amíg működik, addig szinte észrevétlen; amikor veszít az erejéből vagy megszűnik létezni, akkor rögtön észrevesszük a hiányát. Az emberi civilizáció ellenálló képességének és fennmaradásának szempontjából fontos, mert az egyes ember életminőségének garanciája, amely a közösségi élet kereteit biztosítja. A keresztény hit és a kultúra kapcsolata az európai civilizáció történetének egyik alapvető értelmezési keretét alkotja – mondta az egyetemi lelkész.


„Európát a kereszténységre redukálni nagy kár lenne. De a kereszténységet kihagyni belőle, az katasztrófa lenne” – idézte előadásának végén Christoph Schönborn bíborost, bécsi érseket Németh Norbert.

A Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség előadásai alkalmat adnak a hit felnőtt átgondolására és az abból fakadó keresztény küldetés mélyebb megismerésére. Az előadások videofelvételei megtalálhatók ITT.

A következő előadás március 21-én, hétfőn 18 órától hangzik el ugyancsak a Savaria Egyetemi Központban, a C épület nagy előadótermében (Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.), Az Európában tapasztalható krisztianofóbia (keresztényellenes intolerancia és diszkrimináció). A krisztusi ellenségszeretet a gyakorlatban címmel.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria