Ellopták II. János Pál ereklyéjét a kölni dómból

Kitekintő – 2016. június 6., hétfő | 13:37

Ismeretlen tettesek ellopták II. János Pál pápa vérereklyéjét a kölni székesegyházból. A június 5-én jelentett bűncselekményben az anyagi kár jelentéktelen, az eszmei annál nagyobb – mondta Gerd Bachner, a dóm prépostja.

A kölni Domradio tájékoztatása szerint a tettes vagy tettesek a falra erősített ereklyetartó talapzatából szerelték ki az üvegtartót, így jutottak hozzá a két éve szentté avatott néhai egyházfő vérét tartalmazó szövetdarabhoz.

A bűncselekményt június 5-én, vasárnap reggel fedezték fel. A rendőrség már elindította a nyomozást, eddig nem találtak biztos nyomot az elkövetőkhöz.


II. János Pál pápa az egész világot megmozgatta. Azzal, ahogy élete végén saját gyengeségét megélte, az emberi méltóság tiszteletére hívta fel a figyelmet – mondta Gerd Bachner prépost. Hozzátette: „Számomra ez a lopás kegyeletsértő, egy nagy ember halála utáni meggyalázása.”

Az ereklyetartó egy 40 centiméter nagyságú szobor, melyet szemmagasságban rögzítettek a dóm falán, hogy a hívők megérinthessék. Az ereklyetartó a düsseldorfi szobrász, Bert Gerresheim alkotása: egy dóm kapujában, keresztjére támaszkodva ábrázolja Szent II. János Pált, emléket állítva a pápa 1980 novemberében tett kölni látogatásának.

Az ereklyét Joachim Meisner bíboros adományozta a kölni dómnak és áldotta meg Mária Szeplőtelen fogantatásának ünnepén, 2013. december 9-én.

Forrás: Domradio

Fotó: Web.de, Heute.at, Spiegel.de

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria