Előadás-sorozat a felelősségről a pécsi szabadegyetemen

Hazai – 2018. január 12., péntek | 17:32

A közösségek és az egyén szempontjából vizsgálták a felelősség kérdését a pécsi szabadegyetem előadói januári 10-én a Magtár Látogatóközpontban. A konferenciasorozat januártól májusig tartó szemeszterében minden alkalommal három-három előadás hangzik el a témában.

A januári előadók a közösség és az egyén felelősségét vetették össze. Udvardy György pécsi megyéspüspök az egyén döntési szabadsága mellett a létezés időbeli korlátaihoz kötötte a fogalmat. „A felelősség nem egy rajtunk kívül álló, választható valóság. A létünk eleme. A szabadságomban és a létezésemben, annak időbeli korlátai miatt felelős vagyok” – mutatott rá a főpásztor.

Horváth Olga apátnő, a kismarosi ciszterci nővérek vezetője a szerzetesi közösség tapasztalatairól, továbbá az egyéni létezésről beszélt: „Isten saját szabad elhatározásából teremtette a világot, benne az egyént is. A lét adja az Isten és az ember közötti kapcsolatot, hiszen a létezéssel az ember részt kap az Isten életéből. A köztes út, azaz az élet során hozott döntésekben pedig a választás szabadságában jelenik meg az egyéni és közösségi felelősség egyaránt.”

Kovács László nagycsaládos édesapa, a pécsi Gesztenyés Közösség korábbi vezetője, gyakorló orvos így fogalmazott: „A családi élet és a közösségünk legbelső pontja a felelősség, és ott van jelen az Isten. Ha jól működnek a közösségeink, felelősséggel veszünk részt az élet különböző területein, felragyog Isten arca.”


A szabadegyetemi konferenciasorozat február 7-én Felelősség: segítség címmel, Udvardy György püspök, Csovcsics Erika tanár, szociológus és Kanizsai Péter orvos, tanár előadásával folytatódik a pécsi Magtár Látogatóközpontban.

Udvardy György püspök, Horváth Olga, illetve Kovács László előadása meghallgatható a Pécsi Egyházmegye honlapján.

A hanganyagokat készítette: Visontai László

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria