Először rendezték meg az Egyházmegye Napját Szatmárnémetiben

Külhoni – 2016. július 25., hétfő | 10:55

Július 23-án első alkalommal szervezték meg a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye Napját a szatmárnémeti Kossuth-kertben azzal a céllal, hogy találkozhassanak egymással hívek, papok, közösségek.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Több ezer ember érkezett már délelőtt az Egyházmegye Napja helyszínére a plébániai tánc- és énekcsoportok fellépéseire, amikor kisültek az első strudlik, csörögék és a gulyás, a paprikás krumpli, valamint a töltött káposzta is főtt már.

A közösségek bemutató sátraikban meg is mutathatták egymásnak életüket, tevékenységüket. 

A pódiumon egymást követték a fellépők. Szatmár és Máramaros megyék plébániaközösségei bebizonyították, hogy tagjaik hitük mellett kultúrájukat is őrzik. Majd a déli közös Úrangyala imádság után lépett a közönség elé Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, aki feltárta hitének történetét, valamint beszélt a jelen kor, a helytelen filozófiák, az „izmusok” veszélyeiről és az identitásvesztés jelenségéről, és hangsúlyozta a böjt és az imádság fontosságát.

Eperjes Károly Szent II. János Pál pápa nyomán arra hívta fel a figyelmet, hogy Istenhez a legbiztosabb út Márián keresztül vezet, és hangsúlyozta azt is, hogy minden ’izmus’ a félelemre épít, legyen az nacionalizmus, globalizmus, nihilizmus vagy bármi más…

Az Egyházmegye Napja mottója kapcsán az identitásról szólva a színművész rámutatott: a helyes identitásban első helyen Isten van. Istent követi a család, a nemzet, az egység és az örök élet. Isten, család, haza, egység hozzájárulnak, hogy eljussunk az örök életre – ez magyarnak, zsidónak, románnak ugyanaz. Amikor felborul a sorrend, akkor kialakulnak a különböző 'izmusok'.

Az ebéd közös elfogyasztása közben felléptek a szatmárnémeti székesegyház kórusa, különböző férfi és női kórusok, néptánccsoportok, a Máltai Szeretetszolgálat szatmárnémeti kirendeltsége, valamint a Stella Maris Integrációs Központ gondozottjai, valamint koncertet adott a magyarországi Eucharist zenekar.

A nap csúcspontját a szentmise jelentette, melyet Schönberger Jenő püspök celebrált a jelen levő papokkal együtt.

Hála Istennek, hogy megértették a paptestvérek és a hívek, hogy a közösségért mindig tudni kell áldozatot hozni. Az is áldozat, hogy nem egy más programot választottunk a mai napra, hanem itt vagyunk, megmutatjuk, egy közösséghez tartozunk, és ezt örömmel tesszük. De leginkább a szentmisével mutatjuk meg egységünket, mert mi Krisztus közösségéhez tartozunk. Itt most mindenki Krisztussal van és Krisztusban, együtt. Ezért a közösségért érdemes dolgozni és áldozatot hozni. Ezt az munkát és áldozatot megáldja az Isten – fogalmazott a főpásztor.

Az első Egyházmegye Napja programjai között a különböző gyerek- és sportprogramok mellett egész napos szentségimádás is szerepelt. Az összegyűlt hívek és közösségek felszabadult, örömteli, családias hangulatban dicsőítették Istent, és figyeltek szeretettel egymásra. Ahogy a mottóban remélték, úgy volt „közösség egy közös ég alatt”. 

A rendezvény megvalósítását a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatta.

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria