Először várta keresztény nyári szabadegyetem a fiatalokat Erdélyben

Külhoni – 2019. július 15., hétfő | 17:32

Az identitás, az önismeret és a párkapcsolat témái köré épült a július 10–13. között, első alkalommal megrendezett keresztény nyári szabadegyetem Gyergyószentmiklóson. Egyértelművé vált: a fiataloknak szüksége van egy rendezvényre, ami csak az övék, ami rájuk van szabva, s amelyen az előadások és az őszinte beszélgetések a keresztény szellemiség jegyében zajlanak.

A gyergyószentmiklósi Hétvirág Panzió látta vendégül a hetven főből álló csapatot, a családias hangulatú házikók biztosították a szállásokat, két konyha pedig átalakult: az egyik pihenőszobának, ahol társasjátékok és csocsó várta a fiatalokat, egy másik pedig mini előadásoknak adott otthont. Ezen kívül négy nap erejéig kávézó nyílt a helyszínen, ami teret engedett a mély beszélgetéseknek is. A természet kedvelőit függőágyak, lazulósarok és meleg pokrócok várták, a lelki növekedésre az „identitássátor” adott helyet.

A 15 fős szervezőcsapat legfőbb célkitűzése olyan esemény létrehozása volt, amely kielégíti a felnőttséghez közelebb álló korosztály igényeit is, a szabadságvágyat és a sokszor tabunak számító témák boncolgatását.

A lelki megérkezést az első este ünnepélyes köszöntés és ráhangoló játékok segítették. Ezt követően a jelenlevők a monodráma világába tekintettek bele Benedek Zalán, Budapesten élő erdélyi színész negyvenperces darabja által, amely a kudarc, a megtérés és a kegyelem hármasát mutatta be. Ezt közönségtalálkozó követte laza beszélgetéssel.

Csütörtökön imával indult a nap, majd a reggelit követően elkezdődtek az előadássorozatok. Délelőtt Simó Irma mentálhigiénés szakember arról beszélt, mit jelent nőnek lenni, délután Urbán Erik ferences tartományfőnök fejtette ki, hogyan lehet napjainkban megélni a férfilétet. A szabadegyetem vendége volt Becze Szabolcs, az ExarLabs informatikai cég alapítója és vezetője is, előadása inkább a férfi közönséget mozgatta meg, közel kétórás intenzív beszélgetést indítva el a jelenlevők között.

Ebéd után a csíkszeredai Zero Waste egyesület megálmodójával beszélgettek a résztvevők arról, hogyan is lehet lépéseket tenni a környezet védelme érdekében. Vargyas-Moni Gabriella terapeuta szakmai tapasztalata nyomán mutatott rá arra, hogyan befolyásolják a mindennapokat a szülőktől kapott minták.

Napközben különböző szabadidős tevékenységek várták a résztvevőket: focibajnokság; szatyorfestés és ékszerkészítés a csíkszeredai Ponpaon alkotóműhely megálmodóival; filmvetítés; rövid előadás kereszténység és művészet témában. A nap a CSIT Band dicsőítő koncertjével zárult.

Pénteken Farmati Anna szociális testvér vezetésével a Szentírásról szóló elmélkedéssel kezdődött a nap, ezt Kondor Ágota mentálhigiénés szakember és tanár előadása követte. Ennek fő témája a párkapcsolati konfliktuskezelés volt, szóba kerültek a nő és férfi közti alapvető különbségek, a hagyományok, a beavatási szertartások. Az utolsó nagy előadáson Borota Gábor pszichológus azt vizsgálta, miért érdemes tisztaságban megélni egy kapcsolatot. Az előadás új nézőpontból közelítette meg a sokat vitatott témakört, gondolkodnivalót adva minden jelenlevőnek.

Mindeközben színes programok várták az érdeklődőket: méta, lézerharc, kitűzőkészítés a Fahéj alkotóműhellyel, túra a közeli kápolnához, mini előadások színpadi fellépésről, sikerről és egy kenyai iskolaépítésről. Este a közönségé volt a főszerep, a humoros csapatépítő játékok után egy Rapid Chat elnevezésű páros beszélgetés következett, majd klasszikus koncert csellóval, hegedűvel, ezután a dzsessz műfajába is belekóstolhattak a jelenlevők, végül tábortűz körüli mályvacukor-sütögetés zárta a napi programot.

Szombaton Csíki Szabolcs plébános adott bepillantást az érdeklődőknek a Szent Ignác-i imaformába, majd ünnepi szentmisével zárult az élményekben, tapasztalatokban gazdag négy nap.

A szabadegyetem ideje alatt papok és szerzetesek jelenlétükkel, imájukkal segítették a ráhangolódást, valamint lehetőséget kínáltak a fiataloknak lelkibeszélgetésre, szentgyónás elvégzésére.

A szabadegyetem hangulata és az első visszajelzések alapján a kezdeményezés sikeres volt, a huszadik életévüket betöltött fiataloknak szüksége van egy olyan rendezvényre, ami csak az övék, ami rájuk van szabva. Szükség van egy helyre, ahol a felnőtt tudatosság jegyében eldönthetik, milyen programokba kapcsolódnak be, találkozhatnak egymással, mély kapcsolatokat építve. Szükség van egy olyan helyre, ahol szakembereknek, tapasztalt férfiaknak és nőknek tehetik fel kérdéseiket az életről. Mindezt keresztény szellemiségben. Emiatt a folytatás nem kérdés: jövő nyáron, tanulva az idei tapasztalatokból újra megnyitja kapuit a nyári szabadegyetem.

Szöveg: Ferencz Evelin főszervező/Romkat.ro

Fotó: FIF – Fiatalok a fiatalokért Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria