Elraboltak Nigériában egy segédpüspököt egy keresztény többségű városban

Kitekintő – 2020. december 30., szerda | 12:56

Felfegyverzett férfiak rabolták el az owerri érsekség segédpüspökét, Moses Chikwét Imo államban. A Fides hírügynökség információi szerint december 27-én, vasárnap történt az emberrablás, a püspököt sofőrjével együtt vitték magukkal a fegyveresek. Victor Obinna, az egyházmegye érseke megerősítette az információt, és cáfolták azt a felröppenő hírt, miszerint rátaláltak a segédpüspök holttestére.

Moses Chikwe autóját később Owerriben a Mária mennybevétele-székesegyház mellett találták meg. A nigériai egyház imákat kér a püspök és sofőrje gyors szabadulásáért. A rendőrség két különleges egységet is bevetett Chikwe püspök megtalálása érdekében, aki egy héttel azután esett fogságba, hogy ugyanabban az államban elraboltak egy másik katolikus papot, Valentine Oluchukwu Ezeagut. Őt is fegyveresek hurcolták magukkal december 15-én, miközben édesapja temetésére igyekezett. Másnap szabadon engedték.

A nigériai katolikus televízió igazgatója, Patrick Alumuku a Fides hírügynökségnek elmondta: „Nagyon aggódunk, mert Moses Chikwe elrablása a korábbi esetekhez képest szokatlan... Az emberrablás a püspök otthona közelében történt, amikor hazafelé tartott egy plébániáról, ahol szentmisét mutatott be. Erőszakra utaló nyomokat is találtak az autóban, de nincsenek vérnyomok. Még furcsább, hogy a püspök autóját visszavitték. Az emberrablók az autóban hagyták a liturgikus kellékeket... Mindeddig senkit nem kerestek meg azzal, hogy váltságdíjat követelnek.”

Elmondta, hogy az emberrablások 99 százalékát zsarolás céljából követik el a fuláni pásztorok, de szokatlan, hogy egy délkelet-nigériai, keresztény többségű városban történik ilyesmi. Egyetlen esetben fordult eddig elő hasonló, egy hónapja Abujában, amikor Matthew Dajo atyát támadták meg és rabolták el otthonából, a Szent Antal-plébániáról.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Fides

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria