Első alkalommal adták át a nevelőszülők Szent Anna-díját

Hazai – 2019. december 8., vasárnap | 16:32

Első alkalommal adták át az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által a nevelőszülők munkájának elismerésére alapított Szent Anna-díjat december 5-én Budapesten. A kitüntetéseket Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől vehették át a díjazottak az Országházban.

Szent Anna, Szűz Mária édesanyja többek között a leendő édesanyák, a nagyanyák, a gyermektelen asszonyok és a dajkák védőszentje. Kásler Miklós köszöntőjében kiemelte az együttérzés, szolidaritás, a másokon segítés, a szenvedések megértése és oldása fontosságát.

A család a keresztény társadalmak alapegysége, férfi és nő természetes szövetsége, amely „egy minőségileg más, magasabb szintű egységet alkot” – fogalmazott. Hozzátette: azért Szent Annáról nevezték el a díjat, mert Anna Joachimmal együtt szeretetben, békében, hitben élt, és várták hosszú éveken át a gyermekáldást. – Ez a kitartás, szeretet, hit és remény tette őket alkalmassá, hogy a Szeplőtelen Szűz szülei legyenek.

Kásler Miklós kiemelte, a családot nem pótolja semmi, a családok azt a biztonságot, szeretetet nyújtják a gyermekeknek, amit semmi más nem képes megadni. A magyar családok ideális előképe a Szent Család, amelyben a természet szerinti édesanya, Mária és a nevelőapa, József megteremtette azt a légkört a Megváltónak, amelyben békében és boldogságban cseperedhetett, hogy betöltse sorsát és megváltson mindannyiunkat – fogalmazott a miniszter, majd megköszönte a nevelőszülők szép, nemes, emberi vállalását, és azt kérte, hogy a Krisztust körülvevő családi légkör legyen a minta.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, megköszönve a nevelőszülők szolgálatát, szintén arról beszélt, hogy a természet rendje szerint az ember családban él, de sokaknak ez nem adatik meg. Hozzátette: ha a vér szerinti családban a gyermeknek veszélyben van az ellátása, a testi, lelki, pszichés épsége, akkor „a kisebbik rossz” az, ha állami gondozásba veszik. A kormány 2010-ben azonban arra vállalkozott, hogy ezen belül a „nagyobb jót”, a nevelőszülői nevelést válasszák, mert így a gyermekek családot látnak és modelleket az anya- és apaszerepre. Semjén Zsolt kijelentette, a kormány célja, hogy az állami gondozás helyett nevelőszülőknél helyezzék el a veszélyeztetett gyermekeket, ehhez pedig biztosítják és a jövőben is biztosítani fogják az anyagi és jogszabályi feltételeket.

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár köszöntőjében azt emelte ki, a díj alapításakor a nevelőszülők munkájának elismerése mellett az a cél is vezette a tárcát, hogy a társadalom számára láthatóvá tegye a munkájukat. Ismertette, hogy jelenleg a gyermekvédelmi rendszerben lévő 23 ezer gyermek közül 15 ezren élnek nevelőszülőknél. Tavaly kampányt indítottak a nevelőszülői munka népszerűsítésére és továbbra is minden támogatást szeretnének megadni a nevelőszülőknek, hiszen az ő munkájuk hordozza a gyermekvédelem és a szociális terület legfontosabb üzenetét, hogy közösségi kötődés nélkül nem lehet szociális biztonságot adni.

Szent Anna a nevelőszülőkért díjat kapott Hornné Kun Éva Erika (Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ), Kerékgyártó Andrea (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), Márkus László (Pest megye), Polyák Jánosné (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), Sánta Lászlóné (Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató), Vasas Erzsébet (Kelet-Magyarországi Református Nevelőszülői Hálózat).

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria