Elsőáldozás a New Jersey állambeli magyar katolikus közösségben

Külhoni – 2019. december 6., péntek | 14:56

December elsején, advent első vasárnapján elsőáldozással kezdődött az új egyházi év a New Jersey-i magyar katolikus közösség Passaic városában található Szent István-templomában.

Az elsőáldozás minden katolikus közösségben fontos ünnep. A diaszpórában különösen lényeges, hogy a plébániához tartozó családok a következő generáció tagjait Jézushoz vezessék; hogy a fiatalok magyarul imádkozzanak, magyarul járuljanak szentségekhez és magyarul készüljenek fel.

Magyarországhoz viszonyítva nagy különbség a távolság a New Jersey államban élő magyar hívek számára: a családok átlagosan egy-másfél órát utaznak a magyar nyelvű szentmiséért Passaic városába – tehát a szentmise időtartama és az oda-vissza utazás félnapos programot jelent.

December 1-jén az egyházközség hét tagja – Best Olívia, Bíró Sofia, Csák Orsolya, Kuczora Emma, Rosarion Viola, Rosarion Zsigmond és Varga Emese – járult első alkalommal szentáldozáshoz, miután elvégezték első szentgyónásukat; illetve hárman megkeresztelkedtek.

Balogh László atya – aki a Váci Egyházmegyéből érkezett New Jersey-be, és 2018 szeptemberében történt kinevezése óta szolgál a passaici Szent István-templomban – az advent első vasárnapján bemutatott szentmise homíliájában kiemelte: nemcsak véget ér a felkészülés időszaka, hanem kezdődik a Jézussal való találkozások sorozata.

Mint ahogy a barátságoknál lenni szokott: egyre jobban szeretünk találkozni a barátunkkal, legyen így Jézussal is, aki megígérte, hogy velünk marad és minden szentmisében eljön a szívünkbe – fogalmazott az ünnepi szentmise szónoka.

Szöveg: Balogh László plébániai kormányzó, adminisztrátor

Forrás és fotó: Szent István-templom, Passaic

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria