Eltemették az olaszországi földrengés amatricei áldozatait

Kitekintő – 2016. augusztus 31., szerda | 17:53

Gyászszertartás keretében temették el augusztus 30-án, kedden az olaszországi földrengés amatricei áldozatait. A gyászmisét Domenico Pompili, Rieti város püspöke mutatta be, a pápa képviseletében Konrad Krajewski érsek, vatikáni főalamizsnás koncelebrált.

Az állami szertartást eredetileg a közeli nagyobb város, Rieti repülőterén akarták megtartani, de a hozzátartozók tiltakozása miatt a kormány engedett, és a romba dőlt Amatrice egyik sportpályáján rendezték a ceremóniát. Ezen a helyen rendeztek be önkéntesek ideiglenes sátortábort is a fedél nélkül maradtaknak.

A gyászmisét Domenico Pompili, Rieti város püspöke mutatta be, a pápa képviseletében Konrad Krajewski érsek, vatikáni főalamizsnás koncelebrált. Ferenc pápa azt ígérte, hogy hamarosan felkeresi a földrengés sújtotta vidéket.

Pompili püspök szentbeszédében élesen bírálta azokat, akik szerinte felelősek a földrengésbiztosnak korántsem bizonyult épületek leomlásáért. A földrengés térségében levő Rieti és Ascoli Piceno ügyészsége bűnvádi eljárást indított az utóbbi években épített vagy régebbi, de elvileg földrengésbiztossá tett, mégis összeomló épületeknél felmerülő mulasztások felderítésére.


A múlt szerdai 6,2-es erősségű földrengésben összesen 292-en vesztették életüket Amatricében és a környék több más településén. Közülük harmincöttől szombaton a megyeszékhely, Ascoli Piceno sportcsarnokában vettek végső búcsút. Amatricében csak 37 koporsó volt a szertartáson, a többi elhunytat Rietiben vagy Rómában temették el.


A romos kisvárosban tartott ceremónián részt vett Sergio Mattarella olasz államfő és Matteo Renzi miniszterelnök; az áldozatok hozzátartozóin, barátain és ismerősein kívül jelen voltak önkéntesek, a mentőalakulatok tagjai, helyi közigazgatási tisztségviselők, valamint az ország sok más vidékéről érkező olasz állampolgárok, akik szolidaritásukat kívánták kifejezni.

Forrás: MTI

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria