Emlékkiállítás nyílik a kétszáz éve született Rómer Flóris bencés szerzetesről

Kultúra – 2015. március 4., szerda | 11:49

„Szóval, tettel” címmel nyílik emlékkiállítás Rómer Flóris bencés polihisztor életművéről születésének kétszázadik évfordulóján, március 7-én Győrben, a róla elnevezett múzeumban – számol be a Győri Egyházmegye honlapja.

Rómer Flóris Ferenc (Pozsony, 1815. április 12. – Nagyvárad, 1889. március 18.) bencés szerzetes, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum alapítója és névadója igazi polihisztor volt: szokás „a magyar régészet atyjának” nevezni, de a művészettörténet-írás és műemlékvédelem megalapozásában és intézményrendszerének kialakításában is kulcsszerepet játszott. Néprajzi, természettudományos és művészeti munkásságáról még ma is kevés szó esik.

Rómer Flóris mint bölcsészeti doktor 1839-től Győrben tanított, majd 1845-től Pozsonyban. Ekkor jelentek meg első tudományos cikkei, ezek után bízták meg József főherceg nevelésével. A szabadságharc alatt utászként harcolt, bátor tetteinek elismeréseképpen a századosi rangig jutott. A szabadságharc bukása után Bécsben, Olmützben, Brünnben (Spielberg) és Josefstadtban raboskodott, ahol ideje nagy részét továbbképzésének szentelte, 1854-ben közkegyelemmel szabadult. 1857-ben visszatért a győri bencés gimnáziumba. 1859-re elérte, hogy a gimnázium szertárából régiségtár, múzeum lett. Ráth Károly győri levéltárossal indították és szerkesztették a Győri Történelmi és Régészeti Füzeteket (1861–1868), az első hazai történettudományi szakfolyóiratot.

A Nemzeti Múzeum érem- és régiségtárának őre, az MTA tagja, nagyváradi prépost-kanonokként is a magyar tudományosság részese volt, tudományszervezőként számtalan publikációja jelent meg később is, kötetei mellett tanulmányok többek között az Archaeologiai Közleményekben, majd az Archaeologiai Értesítőben. Neki is nagyban köszönhető, hogy 1876-ban Magyarországon rendezték az ősrégészek és antropológusok VIII. világkongresszusát, melynek főtitkára volt.

Nagy hatású kötetei például a Pozsony régészeti műemlékei (1856), a Műrégészeti kalauz különös tekintettel Magyarországra (1866) mellett A Bakony (1860), vagy az Árpás és a móriczhidai Szent Jakabról címzett premontrei prépostság története (1869).

Fontosnak tartotta az oktatásban a ma is modernnek számító „élményszerű tanítást” a tárgyak segítségével – ez a szellemi kisugárzása máig hat például az általa alapított múzeumon keresztül. Nagy hatással volt kora vidéki történettudományi és (mű)régészeti tudományosságára, például a vidéki műkedvelőknek szóló régészeti leveleivel, az általa indított, ma 140. évfolyamánál tartó Archaeologiai Értesítővel. A tudományos ismeretterjesztés kitűnő példája multidiszciplináris Bakony-könyve.

A rendhagyó módon, több intézmény munkatársainak összefogásával megvalósuló vándorkiállítás az emlékév során több hazai és határon túli intézményben fogja bemutatni Rómer Flóris tudományos munkásságát, és a tervezett más programok, projektek (életmű-bibliográfia, közgyűjteményi adatbázis, emlékkötet, előadások, munkacsoportok közös kutatása) példaként szolgálhatnak hazai és határon túli intézmények, civil szervezetek összefogására.

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállítása megtekinthető: március 7. és április 12. között, hétfő kivételével naponta 10–18 óráig.


Fotó: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria