Energetikai felújítás az iskolanővérek debreceni Svetits intézetében – VIDEÓVAL

Hazai – 2014. december 20., szombat | 16:42

Megújult a Boldogasszony Iskolanővérek fenntartásában működő debreceni Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon, a Boldog Terézia Katolikus Egyetemi Feminine Studies Szakkollégium energetikai ellátó-rendszere, s mindehhez komplex szemléletformáló kampányt kapcsoltak.

Pályázati forrásból - KEOP 6.2.0 pályázat segítségével egy összességében 97,5 milliós, 95%-ban a Széchenyi Terv keretében - újulhatott meg Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon, valamint a Boldog Terézia Katolikus Egyetemi Feminine Studies Szakkollégium energetikai ellátó-rendszere.

A december 18-án tartott projektzáró rendezvény két éves intenzív fejlesztési időszakot tett teljessé: 2013 februárjában indult az a folyamat, amely során alakították át a két intézmény energetikai ellátó-rendszerét, s mindehhez komplex szemléletformáló kampány is társult.

A beruházás során három terület kapott kiemelt figyelmet: a víztakarékosság, az energiatakarékosság és a hulladékgazdálkodás. Az első keretében született egy esővíz-hasznosító berendezés, víztakarékos csaptelepek, a másodikhoz tartozik az új kondenzációs kazánok, napelem, napkollektor, kiépítése valamint külső falszigetelés, nyílászáró-cserék, fedett biciklitároló építése, végül a harmadikhoz kapcsolódik a komposztáló kialakítása és szelektív hulladékgyűjtő tartályok beszerzése.

Ezen átfogó energetikai beruházásokkal párhuzamosan széleskörű ismeretterjesztő és szemléletformáló kampány zajlott. A kampány részben az intézményeken belül történt: Zöld hetek, előadás-sorozatok, szemináriumok, filmklub formájában, de a várost is célozták a citylight-plakátok, a rádióspotok és netes hirdetések, kiadványaink, saját webes felületeink segítségével.

1896-ban nyílt meg a Svetits Intézet. Vezetésére az intézetet alapítók a Boldogasszony Iskolanővéreket kérték fel. 1896 és 1948 között számos képződési lehetőség közül választhattak a Svetits Intézetbe jelentkező diákok: megindult az elemi iskolai, felső népiskolai, polgári, nőipari, leánygimnáziumi, líceumi képzés. A rendszerváltást követően az iskolanővérek visszakapták a Svetits Intézet teljes épületét, az addig 4 évfolyamosként működő leánygimnáziumi képzés 6 évfolyamossá, 2012-ben koedukált középiskolává alakult.

Fotó: Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria