Engedjük megérkezni az örömet a szívünkbe! – Urunk mennybemenetele ünnepe Székesfehérváron

Hazai – 2020. május 28., csütörtök | 14:18

Urunk mennybemenetele ünnepén, május 24-én Spányi Antal megyéspüspök mutatott be szentmisét Székesfehérváron, melynek keretében megemlékeztek a főpásztor beiktatásának 17. évfordulójáról.

Az Egyház a hit fényében úgy tekint a főpásztorra, mint az apostolok utódjára, aki apostoli hatalommal és felelősséggel, apostoli szeretettel vezeti a rábízott részegyházat – hangzott el Ugrits Tamás pasztorális helynök, püspöki irodaigazgató köszöntőjében.

Spányi Antal megyéspüspök Isten ajándékának nevezte, hogy a beiktatási évfordulóját közös szentmisével ünnepelheti a hívekkel, e járvánnyal terhelt, nehéz időben. Azt kívánta, hogy a mennybe fölment Úrral mindenki találkozzon ezen a napon, és tapasztalja meg az Isten közelségét.

Nehéz volt a kereszt, amikor ki kellett mondani, hogy szüneteltetjük a nyilvános szentmiséket, és a templomokat legalább is részben be kell zárni. Gátat kellett vetni annak a veszélynek, amely mindannyiunk életét fenyegette. De nekünk, keresztényeknek hálát kell adnunk, mert tudjuk, hogy a sötétség idején mit jelent a kereszt ereje. Megtapasztaltuk, hogy Krisztus, a mi Urunk nem hagy el, velünk van szeretetével, oltalmaz és megerősít gondoskodó jóságával – fogalmazott a püspök. – Urunk mennybemenetelének ünnepén Isten ajándéka, hogy itt lehetünk, együtt imádkozhatunk és együtt ünnepelhetjük meg a vasárnapot. Rá kell ma döbbennünk arra, hogy életünk Krisztussal lesz teljes. Csak a teljesen odaadott élet tudja a világot megváltoztatni és jobbá tenni. Nem azért, mert mi képesek vagyunk rá, hanem azért, mert életünkben teret adunk Krisztusnak. Ő az, aki által tevékenykedünk, aki jobbá tesz bennünket, aki a sötétséget fénnyé változtatja át. Aki a gyengeségben erejét adja nekünk, aki a reménytelenség sötétjében megnyitja az ég ragyogó fényét.

Beszédében a főpásztor arra kérte a híveket, továbbra is figyeljenek egymásra, és a rendelkezésekre is, amelyeket az értünk felelősséget vállaló vezetők hoztak. Ugyanakkor biztatott: engedjük bátran az örömet megérkezni a szívünkbe, hogy hálaadás lehessen a lelkünkben; a megmenekült ember örömének reményét, szeretetét sugározzuk a világba, így legyünk Isten örömhírének eszközei! Spányi Antal végül hálát adott Istennek az elmúlt két hónap kegyelmeiért.

A beszámoló teljes terjedelmében ITT olvasható.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Berta Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria