Erdő Péter bíboros a Francia Görög Ortodox Érsekség metropolitájánál tett látogatást

Kitekintő – 2017. január 11., szerda | 21:04

Erdő Péter bíboros a Francia Görög Ortodox Érsekség metropolitájánál, Emmanuel Adamakisnál tett látogatást január 10-én. Az alábbiakban teljes terjedelmében közreadjuk a főpásztor ez alkalomból elmondott köszöntőbeszédét.

Őeminenciája Emmanuel úr, Franciaország metropolitája,

Őeminenciája Gennádiosz úr, Szaszima metropolitája

Kedves Testvéreim,
Kedves Barátaim!

Nagyon hálás vagyok Őeminenciájának azért a kedvességért, amellyel fogadott bennünket az után a gyönyörű istentisztelet után, melyet közösen celebráltunk.

Ugyanígy köszönöm Őeminenciájának azt az együttműködést is, amelyet az Európai Egyházak Konferenciájának elnökeként kialakított az európai katolikus püspökökkel. Nagyon boldogok vagyunk, hogy Önben tisztelhetjük Franciaország összes ortodox püspökének hiteles képviselőjét. Mai konferenciánk során szó esett arról a félelemről, amit Európában úgy a terrorcselekmények, mint némely hatóságok erre adott, gyakran ellentmondásos reakciói gerjesztettek.

Igaz, hogy vannak olyanok Európában, akik azt kérdik maguktól: Ki fog bennünket megvédeni? Gyakran kapunk híreket a keresztények üldöztetéseiről a világban, s az ezzel kapcsolatos statisztikák nyugtalanítóak, hiszen kitűnik belőlük, hogy a világon évente majdnem százezer keresztényt gyilkolnak meg a hitük miatt. S ehhez még hozzájárul ráadásul a csönd és a zavar atmoszférája, mint egyfajta omerta, mely tiltja, hogy erről a jelenségről nyilvánosan szót lehessen ejteni.

Amikor félelemről beszélünk, eszünkbe jut a bibliai idézet, melyet Szent Benedek regulái is felidéznek: Initium sapientiae est timor dominiA bölcsesség kezdete az Úrnak félelme. De ez a Bibliában említett „félelem” nem az emberi félelmet jelenti. Inkább egyfajta realizmusra való alkalmasságról van szó Istennel és az Ő mindenhatóságával szemben: az istenfélelem a valóság teljességének tiszteletét jelenti, emberi mivoltunk határainak tudatosítását, s belátását annak, hogy Isten teremtményei vagyunk. Teljesen más dolog az a félelem, amelyről Szent János apostol azt mondja, hogy nem létezhet együtt a tökéletes szeretettel (1Jn 4,18).

Isten a szeretet. Ha élő kapcsolatban vagyunk Ővele, akkor nincs semmi félnivalónk sem a történelmi, sem a társadalmi eseményektől. Meg vagyunk róla győződve, hogy életünk nem ér véget a földön, és az örökkévalóság távlatában éljük le életünket. Éppen ezért jellemzik a keresztényt a bizalom, a remény és a szeretet képességei. Pontosan ezek azok az értékek, melyekre az európai társadalomnak szüksége van, s ma inkább, mint valaha.

Nagyon köszönöm.

* * *

Január 9. és 12. között Párizsban tartják az V. Katolikus–Ortodox Európai Fórumot az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) szervezésében.


Fordította: Seláf Levente

Fotó: CCEE

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria