Érseki szentmisével ünnepelték a kalocsai Szent István-templom búcsúját

Hazai – 2017. augusztus 20., vasárnap | 12:46

Augusztus 19-én tartották a kalocsai Szent István király-templom búcsúját. Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Márfi Gyula veszprémi érsek volt – tájékoztatott Fülöp Ernő.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A búcsúi szertartás elején, a szentmise előtt a papnövendékek az ünnep vesperását énekelték a hívekkel közösen.

A szentmise kezdetén Veszprémi Főegyházmegye érsekét, Márfi Gyula érseket Mészáros István prépost, templomigazgató, az ünnep szervezője és házigazdája köszöntötte, nagy örömét fejezve ki, amiért a veszprémi főpásztor magával hozta Boldog Gizella királyné karcsontereklyéjét is.

A kalocsai búcsúünnepnek valóban különleges fényt adott, hogy jelen voltak Szent István király és Boldog Gizella csontereklyéi, melyeket katonai tiszteletadással köszöntötték és őriztek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Altiszti Akadémiájának hallgatói.

Homíliájában Márfi Gyula érsek Szent István király a magyar történelem alakításában játszott szerepéről beszélt. Az államalapító szent király magatartását példaként állította a jelenlegi európai élet stabilizálásához. Kiemelte a keresztény erkölcsi értékrend megtartó erejét, és rámutatott, hogy Krisztus nélkül nincs jövő.

Az ünnepi szentmisén a kalocsai hívek mellett jelen volt az akadémia vezetője, Bozó Tibor dandártábornok is, valamint Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője; Bálint József, Kalocsa polgármestere; a kalocsai Szent István Paprikalovagrend tagjai, a fegyveres testületek vezetői, hivatalvezetők.

Szöveg: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Fotó: Koprivanacz Kristóf

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria